Om

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Naturligt-vis!

afTallegren bjuder på feel good med ambitionen att väcka nyfikenhet och inspiration, detta genom en mix av långa välskrivna artiklar och snabbisar – om sånt som gör det gott att leva – naturligt-vis.

Ett lyckligt slut

afTallegren hämtar sitt namn från Alice Tegnérs klassiker om den stackars lilla ekorrn som satt i granen och skulle skala kottar och blev så skrämd av barnen att han hoppade snett och skadade foten och den berömda långa ludna svansen när hoppa på tallegren.

Originaltexten innehåller faktiskt inte mer än så:

 

Ekorrn satt i granen
skulle skala kottar
fick han höra barnen
då fick han så bråttom
hoppa han på tallegren
stötte han sitt lilla ben
och den långa, ludna svansen

 

I moderna versioner finns dock en fortsättning på denna ”cliff hanger” där vi lämnas i ovisshet kring hur det gick för den lilla ekorren: Trösterikt får vi där veta att: Den lille springer hem, kryper ner i sängen och blir omplåstrad av mamma. All bedrövelse tänkbar bedrövelse får alltså ett lyckligt slut.

Visan publicerades första gången 1892 i häfte 1 av Sjung med oss, sedermera under rubriken ”Visor om djur och blommor”.

Om

Det goda livet

Estote bjuder på feel good med ambitionen att väcka nyfikenhet och inspiration, detta genom en mix av långa välskrivna artiklar och snabbisar laddade med senaste nytt till skön nostalgi.

Estote (latin) kan ha två definitioner separerade från varandra. Från summa, esse, är estot andra personens plural, futurum imperativ, översatt ”du ska vara”, friare tolkning; ”lev livet”. Vidare perfecti estote = vuxen, estote parati = var redo.

PRENUMERERA!

FÅ SENASTE NYTT FRÅN ESTOTE DIREKT I DIN INBOX