Nässla – skogens super food

Brännässla (Urtica dioica) är en art i familjen nässelväxter.

Namnet nässla kommer från latinets urtica som härstammar från uro , “att bränna”, med hänvisning till de stickande håren.

Aa

Att plocka nässlor kan kännas som en jobbig uppgift. Men faktum är att det är värt det; nässlor har många hälsofördelar och dessutom är den en mångsidig ingrediens i matlagningen. Sen ska det också erkännas att det finns något tillfredsställande med att dra på sig handskarna och plocka dessa antagonister och som ren hämnd njutsamt se dem förvandlas till en läcker rätt på tallriken. Det faktum att nässlor är en av de första gröna växterna som dyker upp på våren gör den dessutom till en välkommen råvara efter en lång vinter.

 

Nässlor – en ljuv vårprimör. 

Aa

Nässlor i maten

Nässlor är en riktig näringsbomb; den innehåller höga halter av järn, vitamin A, vitamin C och antioxidanter och är dessutom en utmärkt källa till protein. I matlagning kan den användas till allt från soppa och pesto till te och smoothies. För att bevara nyttigheterna under kallare årstider är torkade blad att göra nässelte på en utmärkt idé.

Nässelblad är godast i matlagningen späda.

 

Späda nässelblad – en god vårprimör.

Aa

Tänk på att inte ta för mycket av bladen, nässlor växer långsamt och att det är viktigt att lämna tillräckligt kvar för att de ska kunna återhämta sig.

 

 

Hot stuff logo

Brännässla (Urtica dioica) är en art i familjen nässelväxter. Namnet nässla kommer från latinets urtica som härstammar från uro

En riktig kultklassiker har den blivit, Pucko. Idag något av en självklarhet i

Det fanns en tid för inte så länge sedan då vi levde med

Filmaren Tatia Pilieva har fångat intimiteten och värmen som uppstår när helt främmande