AC/DC: Snus, dansband & syrrans symaskin

AC/DC anno 1974

…all the Scandinavian bands are real cabaret. People dance to jigs and polkas, and the bands play Swedish beer drinking (oom-pah-pah) folk songs.

Bon Scott om intrycken efter första Sverigebesöket

 

Vad har AC/DC gemensamt med ABBA och svenska dansband som Jigs, Chinox och Matz Ronnies? Varför bär Angus Young skoluniform och vad har syrrans symaskin med bandnamnet å göra? Vad har bandets logotyp för kopplingar till bibeln? Detta och mycket mer får du svar på när Estote tittar närmare på Australiens största musikexport:

a

[arve url=”https://youtu.be/gEPmA3USJdI” align=”center” maxwidth=”750″ /]

”Highway To Hell” Live, River Plate (2009).

a

Let There Be Rock: Starten

Bröderna Young föddes i Skottland men flyttade till Australien 1963 eftersom deras pappa hade svårt att få jobb i hemlandet. Malcolm Young (f. 1953) bildade gruppen tillsammans med sin bror Angus Young (f. 1955) i Sydney 1973. Gruppens första sångare var Dave Evans som i oktober 1974 ersattes med gruppens tidigare chaufför och trummis Bon Scott som hoppade in som sångare då Evans vid ett tillfälle vägrat ställa sig på scen.

 

[arve url=”https://youtu.be/biaGJ_4rEzE” align=”center” maxwidth=”750″ /]

AC/DC – Can I Sit Next To You Girl? (1974 med Dave Evans på sång).

 

Fakta:
I videon syns för första gången AC/DC-logotypens numera karaktäristiska blixt.

 

AC/DC slog igenom på allvar med albumet ”Highway To Hell” (1979), en skiva som hyllade vilt festande vilket blev till tragisk ironi ett halvår senare när Bon Scott efter en blöt festkväll avled efter att ha kvävts av sina egna spyor i en bil. Ersättare för Scott blev Brian Johnson från bandet Geordie.

 

High Voltage: Bandnamn efter en symaskin

Bandnamnet AC/DC lär komma från Malcolm och Angus Youngs storasysters symaskin. AC/DC stod stämplat på baksidan av symaskinen och är en förkortning för ”Alternating Current/Direct Current electricity” det vill säga likström/växelström på svenska. Brorsorna tyckte att bokstäverna symboliserade bandets råa energi och och ösiga scenframträdanden så så fick det bli. Idén till Angus scenkläder kommer från att syrran tyckte han var supergullig när han nyss hemkommen från skolan stod och övade på gitarren iklädd skoluniformen.

a

It’s A Long Way To The Top (If You Wanna Rock ’N’ Roll) 1976.

 

Fakta:
Bröderna Youngs skottska ursprung representeras i videon genom säckpipor

 

Dirty Deeds Done Dirt Cheap: Pausband till Jigs, Chinox & Matz Ronnies

”It’s A Long Way To The Top (If You Wanna Rock ’N’ Roll)” – Att bli rockstjärna kräver idogt arbete och innefattar för de flesta många spelningar som inte hamnar särskilt högt på credd-listan. AC/DC:s första Sverigebesök med ”Lock Up Your Daughters Tour” 1976 tillhör säkert några av de mindre exklusiva konserterna, inte minst på grund av det faktum att de fick agera pausunderhållningen för olika dansband.

 

Angus i Stockholm 1976 (Bild: Hans Hatwig/Poster nr 11 1977).

 

Gruppens Sverigepremiär ägde rum den 16 juli 1976. Vid tiden var AC/DC helt okända i Sverige, ingen platta var ännu släppt (en månad senare skulle ”High Voltage” komma vilken du kan läsa om mer nedan) och Australien var ett land som snarare förknippades med kängurus, boomeranger och måhända urbefolkningen aboriginer. Australiska band var i landet Sverige något okänt förutom möjligen diskobröderna i Bee Gees som vid tiden haft en internationell karriär. Förutom spelningar i Storbritannien var Sverige det första besöket utanför Australien och anledningen till att de kom hit var att den svenske promotorn Thomas Johansson genom ett byte förhandlat fram att Abba skulle till Australien.

 

 

Annonser införda i Hallands Nyheter, Sydsvenskan och Värnamo Nyheter 1976.

 

Vid första Sverigespelningen var gruppen pausunderhållning till dansbandet Jigs i dansrotundan Cortina i Vinberg utanför Falkenberg i Halland. Övriga ställen som fick besök under första Sverigeturnénvar skånska Höllviken (Nyckelhålet), Stockholm (Kårhuset Glädjehuset), Växjö (Barbarella Disco) och Anderstorp (Racebanan). I Höllviken delade AC/DC plats på scenen med Chinox från Malmö (med bland annat en ung Danne Stråhed) och Matz Ronnies (Bromölla alt. Nybro). Bandet presenterades som Australiens svar på Status Q och som annonsen ovan föreskriver gällde vårdad klädsel och en åldersgräns på 15 år. Entrén var 20 kronor.

 

”Lock Up Your Daughters Tour”. Bilden lär vara tagen i Sverige 76 (fotograf okänd).

 

[arve url=”https://youtu.be/zakKvbIQ28o” align=”center” maxwidth=”750″ /]

”You Shock Me All Night Long”, (Live 2012).

 

 

 

Musikanterna som AC/DC delade scen med i Vinberg respektive Höllviken. (Bild: Svenska dansband)

Han såg mig lägga in och trodde nog att det var någon drog. Han tuggade på det och spydde som en kalv

Jigs trumpetare Ulf Johansson om när han bjöd Bon Scott på snus

Jigs trumpetare Ulf Johansson berättar för Hallands Nyheter att han bjöd Bon Scott på snus ”Han såg mig lägga in och trodde nog att det var någon drog. Han tuggade på det och spydde som en kalv sedan”. När de andra började spela stod han och kräktes och det tog en stund innan han kom upp på scen.

 

Jigs gitarrist, Tryggve Johansson, berättar vidare om själva spelningen: ”När det var dags för paus för oss dök dom upp och drog i gång med hög volym. Jag kollade lite på gitarristen Angus Young som bar en skoluniform. Efter ett litet tag drog Angus ner byxorna och visade baken och efter ca en timma var allt över och dom drog vidare och vi fortsatte att spela till dans.”

 

[arve url=”https://vimeo.com/22713543″ align=”center” maxwidth=”750″ /]

AC/DC: T.N.T (High Voltage 1975).

 

 

Avslutningsvis, estotes egen Spotify-lista med AC/DC, fullmatad med rock´n roll, och för att knyta ihop säcken; inklusive dansbandsversionen av Highway To Hell med Leif Norbergs Orkester:

 

 

➟ Kolla även in & följ estotes andra listor på Spotify.

 

 

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.