Få självförtroende med Power Poses

Känner du dig nervös inför den där jobbintervjun/mötet eller att ringa runt till arbetsgivare/kunder? Att andra påverkas av hur vi beter oss är ingen nyhet, den stora upptäckten är att vår kroppshållning radikalt påverkar oss själva:

 

Att inta en kraftfull kroppsposition (Power Pose) visar sig förändra både en persons hormoner och beteende precis som om han eller hon hade verklig makt. Att ställa sig i en kraftposition under bara några minuter har visat sig leda till ökad självsäkerhet, du blir mer entusiastisk, upplevs som mer kompetent och får ett allmänt mer övertygande beteende och framträdande.
Bakom de banbrytande forskningsrönen står socialpsykologen Amy Cudder, se hennes uppmärksammade TED-Talk nedan där hon berättar om undersökningen och tips på hur du effektivt kan använda kraftpositioner för att boosta dig själv:

 

 
Amy Cudders kraftpositioner har snabbt fått stor uppmärksamhet. Vanliga människor, elitidrottare, politiker liksom skådespelare så som Allison Williams (Marnie i HBO-serien Girls) och Manish Dayal (Hassan i Lasse Hallströms film The Hundred-Foot Journey) är exempel på personer som använder kraftpositioner i sin yrkesutövning. Planters nuts och Secret deodorant är varumärken som byggt reklamkampanjer runt Cuddys positioner, sist men inte minst har vi även kunnat se seriefiguren Dilbert använda sig av kraftpositioner vid två tillfällen:

 

Strip 1

 

Strip 2

 

 

a

Boosta dig på två minuter som en rockstjärna, lek Barack Obama eller varför inte sova dig till superkrafter? Nedan ska vi titta närmare på några utvalda kraftpositioner varav flera är användbara vid olika tillfällen:

 

Mr. Clean positionen


Positionen med korslagda armar har hämtat sitt namn från symbolen för rengöringsmedlet ”Mr. Clean”. Axlarnas hållning i detta läge är viktig för att forma hur observatörer tolkar positionen: Om axlarna skjuts framåt sänds en signal ut som visar på svaghet och rädsla. Om du däremot drar tillbaka axlarna och håller huvudet högt blir dina korsade armarna en signal som sprider förtroende, för bästa möjliga effekt ska händerna hållas högt så armarna förlängs och tar upp plats. Tänk på att använda positionen vid rätt tillfälle och med en avslappnad attityd så att du inte verkar allt för kaxig.

 

Framlutar-positionen

Donald Trump i framlutarposition. Foto: Andrew Harnik/Associated Press.

a

En tydlig maktställning är ”framlutaren” (The Loomer), det vill säga någon som lutar sig framåt över exempelvis ett skrivbord eller en person. Positionen visar på engagemang och dominans och både skrämmer och förför – en position man kan få möta bland exempelvis chefer och andra personer som vill hävda sin makt. Posen kan hänföras till kategorin ”klassiska härskartekniker”.

 

Boosta dig inför nervösa möten

De flesta av ovanstående positioner skall förstås användas sparsamt och diskret, dock kan dom vara bra och känna till då du troligen kommer att möta personer som kommer att använda dom. Kunskap ger som sagt makt.

Dock finns det några riktiga boostpositioner som kan vara rena underverket och ge dig välbehövlig självsäkerhet när du exempelvis vill axla din nervositet:

a

Rockstjärne-positionen

Mick Jagger intar rockstar-posen.

a

Att inta en högeffektsposition under en jobbintervju kan vara riskabelt och upplevas som både stötande och oförskämd. Alternativet är att precis innan ladda med ”Rockstarpositionen” aka. ”Performerpositionen” – en ställning som enligt Cuddy hedrar Rolling Stones sångare Mick Jagger.

 

Lek rockstjärna: Förbered dig innan intervjun genom att kasta upp händerna i luften och bredda din hållning som om du tar i mot publikens jubel efter ett extranummer. Ställ dig i posen på väg upp i hissen, trappen eller på toaletten innan du checkar in i receptionen. För att få igång den riktiga boosten så håller du posen i två minuter vilket får igång de hormonella förändringar som ger dig den boost du behöver för att glänsa under intervjun.

a

Boosta telefonintervjun med Obama-positionen

Obama i självsäker position som retat många. (Foto: The White House)

a

Att lägga fötterna på skrivbordet (helst ditt eget) och gärna med händerna placerade bakom huvudet skapar enligt Cuddys undersökning potential att vid riskabla situationer våga säga vad man tycker högt. Barack Obama har ofta setts lägga fötterna på skrivbordet i ovala rummet och har därför fått ge namn åt positionen. Ska du ringa runt och jaga jobb eller ha en anställningsintervju via telefon är Obama-posen en given boostare.

 

Boss-positionen

Oprah Winfrey visar sin makt genom boss-posen.

 

Den här positionen är vanlig bland många chefer och är det perfekta sättet att hävda sitt självförtroende och höja sin komfort nivå. En ställning du kan riskera möta som jobb-/uppdragskandidat. Boss-positionen är en kraftposition som innebär öppen överkropp med benen på golvet, variationer inkluderar händerna bakom huvudet eller att vila fotleden på knäet. Boss-positionen funkar precis som Obama-posen dock utmärkt för att boosta dig själv när du ska ringa runt till arbetsgivare eller ha en intervju via telefon.

 

Superhjälte-positionen

Wonder WomanWonder Woman visar var skåpet ska stå.

 

I motsats till vad som anses vara den lägsta effektposen av dom alla; att röra nacken med händerna som ger en antydan av brist på kontroll är den klassiska superhjälteposen med uppsträckt kropp, armarna i sidorna och hakan i vädret den power pose som visar tydlig makt och självförtroende. Ställ dig i positionen och ta några djupa andetag innan du går in på en anställningsintervju.

 

Sov dig stark

Att bli stark genom ”power poser” handlar främst inte om att inta en speciell kroppshållning under mötet med andra människor, istället så handlar det om att boosta sig själv, gärna redan kvällen innan ett möte skall till. Tänk på hur du lägger dig när du ska sova: Viktigast är framförallt att undvika att sova i fosterställning; det vill säga i sidoläge och samtidigt dra sina armar och ben mot överkroppen, enligt undersökningen skapar detta sovposition ett negativt lågeffektläge som gör att du riskerar att vakna upp och känna dig ängslig och sårbar utan att förstå varför (vilket knappast är någon fördel om man befinner sig på en kaotisk arbetsplats med konkurrensdrivna kollegor). Bästa sovställningen är den som Cuddy kallar ”Marissa Mayer positionen”:

 

Marissa Mayer positionen

Marissa Mayer i Vouge

a

För att hämta kraft när du sover ska du ligga i ett öppet läge med armar och ben utsträckta, stoppa även gärna händerna bakom huvudet. Positionen gör att du känner dig större och därmed också mer kraftfull. Ställningen har fått sitt namn efter Marissa Mayer, koncernchefen för Yahoo och en bild publicerad i Vouge där hon ligger i just denna kraftposition.

 

Quiz: Vem bestämmer?

Testa dig själv: Kan du se skillnad på de olika positionerna? Vad är hög- respektive lågpositioner?

a


 

Rätt svar: Vem bestämmer?

 

Högeffekt: A , D , F

Lågeffekt: B , C , E

A: Att ta upp stor plats av skrivbordet förmedlar makt och självförtroende.

B: Korsade armar och ben uttrycker maktlöshet, som att man försöker göra sig så liten/ ta så lite plats som möjligt.

C: Att röra vid halsen, ansiktet eller handen är ett symptom på stress vilket tyder på ångest eller en brist på kontroll.

D: Att bre ut sig över en stor yta med händerna förmedlar en känsla av kontroll.

E: Att korsa armarna över bröstet tyder på försvarsställning.

F: Brett spridda armar och ben uttrycker makt och dominans.

 

 

Boost-tajm:

Inta power position, skruva upp volumen och kör en 4-minutersboost tillsammans med The Rolling Stones i deras klassiker ”Start Me Up”. (Passa gärna på att samtidigt göra en stilstudie av Mick Jaggers kroppsspråk – ”Move Like Jagger” sjöng Maroon 5 och det ligger mycket i det – han rockar mer än de flesta yngre artistkollegor!).

a

Rolling Stones – Start Me Up. Hyde Park Live 2014.

 

Sist men inte minst ett tänkvärt citat från en annan Rolling Stones klassiker:

You can’t always get what you want
But if you try sometimes well you might find
You get what you need…

 

Lycka till!

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.