Busenkel egen grekisk yoghurt

Billigt, enkelt och snabbt! Att det är så här enkelt att göra egen grekisk yoghurt hade jag inte en aning om. Dessutom finns många sköna slantar att spara då kostnaden för egentillverkad yoghurt hamnar på drygt halva priset mot vad du får betala för en färdig i butik. På köpet får du en fettsnål yoghurt med en fast konsistens som tål att ätas mycket av.

 

Ordet yoghurt har sitt ursprung från turkiskan och är besläktat med verbet yoğurmak som betyder ungefär “som ska ystas eller koaguleras, tjockna”.

 

Vad är det för skillnad på grekisk och turkisk yoghurt?

Är det någon skillnad på grekisk och turkisk yoghurt? Enligt tillverkarna är svaret ja. Företaget Lindahls menar exempelvis att grekisk är något syrligare och har högre proteinhalt än den turkiska. Dock verkar detta inte stämma; när Göteborgsposten genomförde tester på yoghurt var olikheterna större mellan olika fabrikat än mellan dem som marknadsförs som grekiska respektive turkiska (med andra ord är det mest en verbal smaksak ifall du säger att du gjort egen grekisk alternativt turkisk yoghurt ;).

 

 

Så gör du din egen yoghurt

Grekerna och turkarna gör ofta sin egen yoghurt i hemmet. Inget konstigt med det! – det hör liksom till traditionen. Det är vi svenskar som missat denna lilla detalj och istället går och köper dyr fabriksgjord i butiken. Dags för ändring på det!

Allra, allra enklaste sättet att göra egen yoghurt på är att blanda 1 – 1,5 dl yoghurt i en skål med 1 liter mjölk och låt stå i två till tre dagar. Voila! Denna yoghurt blir dock inte lika tjock och fin som receptet jag rekommenderar och ger dig nedan:

 

Det här behöver du:

1,5 dl Yoghurt, kefir eller annan mjölkprodukt som innehåller aktiv bakteriekultur (även grädde går att tillsätta för en fetare yoghurt för den som önskar det).

Standardmjölk (eller fetare).

 

Redskap:

Skål.

Decilitermått.

Gryta att koka upp mjölken i.

Visp.

Burk med lock (som rymmer den mängd du avser göra).

Eventuellt termometer (graderna är dock ingen millimeterexakthet så det går även bra att känna av med fingret).

 

 

Så här gör du:

  • Måtta upp 1,5 dl yoghurt i en skål (låt stå medan du färdigställer resten).
  • Häll 1 liter mjölk i en kastrull (vill du att den ska bli extra krämig tillsätter du i denna fas även grädde).
  • Värm på spisen tills den precis börjar koka (som bekant bränner mjölk lätt fast så rör runt mjölken med en visp när den börjar bli varm).
  • Ta av mjölken från spisen och låt svalna till 38-39 grader (lite mer än fingervarmt ifall du mäter med fingret).
  • Häll 1 dl från den avsvalnade mjölken i skålen med yoghurt och rör om väl.
  • Blanda mjölk och yoghurtblandningen med resten av mjölken, rör om väl även här.
  • Tappa över på burk (även exempelvis en 2 liters glassförpackning a la Big Pack funkar utmärkt, inte minst vid dubblad sats).
  • Vira in i handduk (själv använder jag alltid en badhanduk) och låt stå i mellan 10-12 timmar.
  • Ställ in i kylen (genom att den ställs kallt avstannas fermenteringsprocessen).

 

Voila! Nu är din egentillverkade grekiska yoghurt klar att hugga in på. Servera gärna med hackade nötter och honung garnerad med frukt eller bär – perfekt både som frukost och mellanmål.

 

Ps. Vill du göra din yoghurt ännu tjockare kan du låta den rinna av i ett kaffefilter. På köpet får du då vassle som du kan göra en supernyttig lemonad av (se länk nedan).

 

 

Läs även: Fermenterad lemonad av vassle.

 

Hot stuff logo

En riktig kultklassiker har den blivit, Pucko. Idag något av en självklarhet i

Runt 1965 anlitades den världsberömda stjärnan Orson Welles av reklambyrån J. Walter Thompson

Rebecca Louise Laws konstverk är gjorda av material hämtade från naturen med fokus

Syrénen (Syringa vulgaris) är älskad för sina vackra blommor och förtrollande doft. Det svenska