SmartMat: Mumsiga fattiga riddare
Yummi, yummi – Enkelt och snabbt! Fattiga riddare är knappast någon nyhet, dock har denna simpla men geniala rätt blivit en allt hetare macka på trendiga hipsterkrogar. Rätt gjort är det frasligt gott och dessutom helrätt när det gäller att använda sånt som annars brukar hamna i sophinken.
I USA kallas dom French Toast. I Spanien och Latinamerika går dom under namnet torrijas och fransmännen kallar rätten pain perdu det vill säga ”förlorat bröd”. I Norden är dom kända som fattiga riddare, liksom i Tyskland där dom heter arme Ritter, engelsmännen säger poor knights (alternativt poor knights of Windsor), eggy bread eller French Toast.
Estotes ”SmartMat” är en serie recept som tar till vara på matrester som går att göra gott med – bra för både miljö och plånbok:
Räddaren i nöden: Fattiga riddare
Färskt bröd är färskt bröd i… ja, inte länge, inte så konstigt då att torrt bröd är något av en stapelvara i våra hem; inte särskilt lockande och med mycket stor risk att slutligen hamna bland soporna. Tur att det finns fattiga riddare då: en given favorit till både frukost, brunch, mellanmål och dessert. Dessutom perfekt att göra när det är tomt i skafferi eller plånbok.
Ta det torra bröd du har (vilken typ som helst går bra, även grövre) och är du en kaffemoster funkar även torra kanelbullar eller -längder fin fint.
Det här behöver du:
- 4 brödskivor
- 2 ägg
- 1 dl mjölk
- 1 kryddmått salt
- 0,5 – 1 tesked vaniljsocker (smaksak)
- 2 kryddmått malen kanel (även kardemumma funkar fint till)
- Rikligt med smör att steka i (inte under 2 matskedar)
Tillaga fattiga riddare
1. Värm en stekpanna med smör.
2. Blanda och vispa ihop ägg, mjölk, vaniljsocker och salt (i en hyfsat stor skål där brödskivorna går ner).
3. Doppa och vänd brödet i äggblandningen så mycket att dom börjar suga upp blandningen och bli lite ”tunga”.
4. Stek dina fattiga riddare gyllenbruna så ytan blir krispig på båda sidor.
5. Pudra socker och kanel (och/eller kardemumma) över dina fattiga riddare.
Lyxa till det:
- Ringla ljus sirap, lönnsirap eller honung över (servera gärna med hackade hasselnötter till).
- Sylt med vispad grädde blir en ”fattigvåffla”.
- Banan (mosa eller skiva bananen tunt och lägg mellan två skivor som en sandwich), variera genom att tillsätta kokos.
- Färskost och blåbär (servera som sandwich).
- Nutella är gudagott till.
- Glass (vaniljglass eller varför inte pecannöt/kola-glass).
- Blanda en halv matsked Cointreau eller Grand Marnier i smeten för att göra en ståndsmässig fattig riddare, servera med färska jordgubbar.
Testa även Rika riddare
Rika riddare – en extra lyxig variant av fattiga riddare som innehåller grädde.
Enligt ett gammalt svenskt recept i Iduns kokbok från 1911 görs Rika riddare på så sätt att man brer den ena brödskivan med mandelmassa och den andra med äppelmos. Därefter lägger man ihop skivorna och doppar det hela i grädde, vänder den i skorpsmulor och steker den i smör. Serveras varm garnerad med strösocker.
Recept ur ”Iduns kokbok” (1911).