Holy Smoke: Gör eget rökt salt

Njut av smaken från sommargrill även under kallare tider. Smoked Salt Flakes eller Smoked Sea Salt: Rökt salt har blivit en trendig delikatess som beroende på märke kan kosta hutlöst mycket. Att göra sitt eget är både prisvärt och enkelt. Perfekt till exempelvis skaldjur och fisk, stekt fläskkött eller som bordskrydda – helt enkelt till allt du vill få en rökig smak på.

 

 

 

Det här behöver du för att göra eget rökt salt

  • Flingsalt eller grovt havssalt 200 -250 gram.
  • Grill med lock och galler (funkar fin fint med enkel klotgrill).
  • Grillkol.
  • Rökflis: Exempelvis björk, al, ek eller hickory (olika flis ger olika resultat så det är en smaksak).
  • Enbärsris.
  • Fat att lägga flis i (jag brukar använda ett plåtfat, tänk dock på att det kommer ändra färg och förstöras så använd ett fat du inte är rädd om. Ett bra alternativ är att använda en aluminiumform a la engångsvariant).
  • Fat att röka saltet i (se ovanstående angående kärl).
  • Termometer (beroende på hur mycket finlir och kontroll man vill ha, dock absolut inget måste).

 

 

 

 

Så här röker du ditt eget salt

  • Tänd upp grillen med hyfsat rikligt med grillkol.
  • Låt brinna tills du fått upp en fin glöd.
  • Lägg fatet/behållaren med rökflis i grillen.
  • Lägg i enbärsriset i grillen.
  • Lägg på grillgallret och placera fatet med salt där det är som minst varmt (undvik att lägga direkt över grillkolet), du kan vid detta steg även lägga lite enbärsris direkt på gallret.
  • Sätt på locket.

 

Smoke on the water: Att fukta flisen

Håll därefter ett öga på grillen, när röken börjar försvinna är det dags att fylla på med rökflis och enris – upprepa detta efter behov (jag brukar blöta fliset i första omgången för att dra ner värmen och få saltet att ta upp lite fukt, i övrigt kör jag med torrt rökflis då jag inte upplevt någon större smakförändring). Rökflis är för övrigt inte ett måste, har du inget till hands går det bra att röka med enbart enbärsris (eller tvärtom).

 

Röktider

Tid: Allt mellan 2 – 6 timmar (beroende på temperatur, när man gör det med en liten klotgrill brukar värmen bli ganska hög och då klarar saltet inte att rökas för länge, slutresultatet blir dock enligt erfarenhet bra oavsett. En riktlinje är att vid 350-400 grader röka saltet i 2-3 timmar och vid 250 grader i 5-6 timmar. Personligen brukar jag i klotgrill låta saltet rökas i ca 3-4 timmar.

 

 

 

 

Rökt salt: Sommarens grillsmak i en burk

Färgen på ditt färdiga salt kan variera från bruntonigt till askgrått. Ta av saltet när du anser att ditt salt har fått tillräckligt med röksmak (Allt är, när det kommer till mat, en smaksak så prova dig fram både vad gäller flis och röktider). Förpacka och förvara saltet i en lufttät burk. Gör gärna en schysst etikett till där du även skriver rökdatum. Rätt förvarat håller saltet minst ett år.

 

Hot stuff logo

Inspiration kan man få överallt. Vi många som har fastnat i en tråkig

    Romantik är en flerfaldigt prisbelönt, tragikomisk film om att vi aldrig kan

Vad har AC/DC gemensamt med ABBA och svenska dansband? Varför bär Angus Young

Filmen "Bohemian Rhapsody" berättar om Queens historia och en kort dokumentär som handlar