Supernyttig fermenterad lemonad

Nyttigare läsk får man leta efter: Full av vitaminer och mineraler och dessutom mumma för magen.

 

Goda egenskaper: Egen fermenterad lemonad vs. köpeläsk

Din egen supernyttiga fermenterade lemonad innehåller vassle med mjölksyrabakterierna vilka hjälper kroppen att ta upp livsnödvändiga vitaminer och mineraler, vilket vidare gör att vi håller oss friskare. Vassle fungerar även som så kallad prebiotika och stimulerar tillväxten av goda bakterier i tarmfloran vilket bidrar till en god tarmhälsa. För den som funderar på vikten ska tilläggas att vassle även innehåller aminosyror vilket skapar en långvarigare mättnadskänsla. Dessutom har den hemmagjorda fermenterade lemonaden en låg sockerhalt i jämförelse med vanlig fabriksläsk:

I snitt dricker vi svenskar 90 liter läsk per person. Eftersom en liter innehåller 30 sockerbitar blir 90 liter totalt 2 700 sockerbitar på ett år.

 

Läsk är den största enskilda kostboven mot folkhälsan. Göran Petersson, professor vid Chalmers i Göteborg.

 

Men lightläsk då? Svaret är att lightprodukter ofta har en mycket hög söthet från syntetiska sötningsmedel, något som innebär att vi höjer vårt sug efter allt som är sött. Vill man dra ner på sitt sockerbehov bör man börja med att ta bort alla lightprodukter råder Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap vid Chalmers i Göteborg när han intervjuas i ICA kuriren.

 

 

Gör din egen hälsolemonad

Summa summarum, efter ovanstående jämförelse finns det alltså en rad goda argument för att göra sin egen fermenterade lemonad, dessutom är det enkelt:

 

Du behöver:

Väl rengjord PET-flaska (jag brukar i första tappning använda cola-flaskor från Lidl som rymmer just 2 liter). (använder du ex 1,5 dl flaska så räkna om receptet till passande mängd – måtten är inte en exakt vetenskap så det går bra att höfta).
PET-läskflaskor är för övrigt utmärkta att använda då de tål både syra och det tryck som kan uppstå av kolsyra. Men se som sagt till att dom är väl rengjorda. Diska med diskmedel och låt stå fyllda med hett vatten i ca 10 minuter för att få bort bakterier som annars kan förstöra drycken.

 

Ingredienser till 2 liter:

  • Vassle 1 dl drygt*.
  • Saft från 6 citroner, varav minst 1 ekologisk, som även rivs cest av.
  • Ingefära riven ca. 2 cm
  • Socker 1,5 dl
  • Muskotnöt, riven. Cirka en halv tesked.
  • Vatten: ca 18 dl

 

*Egen vassle

Egen vassle gör du genom att sila yoghurt, kefir eller annan mjölkprodukt med aktiv bakteriekultur genom ett kaffefilter (på köpet får du en egen färskost som du kan smaksätta i olika varianter, exempelvis med paprikapulver, valfria örter eller min favorit gräslök med vitlök).

 

Bild 1: ingredienser (fröken citroncest och herr muskot saknas på bilden). Bild 2: fermentering i PET-flaska.

 

Så gör du:

Fyll flaska/burk med alla ingredienser och skaka om så att sockret löses upp och allt blandas väl. Stäng korken/locket och lämna i rumstemperatur i några dagar för fermentering tills du känner att tryck har bildats i PET-flaskan (känn efter genom att trycka på flaskan, när den är hård är det färdigt). Se till så den inte står placerad i direkt solljus.

 

När trycket uppstått silar du bort ingefära och muskotnöt, ställ därefter in i kylskåp 3-4 veckor (drycken kan även tappas över på mindre flaskor så inte kolsyran försvinner som den riskerar göra i stora flaskor) gärna i mer serveringssnygga flaskor med patentkork (dvs gamla öl/lemonadflaskor), men det går även bra med halvliters PET-flaskor för läsk (naturligtvis ska även dessa vara väl rengjorda, glasflaskor tvättar du av och placerar därefter i ugn på 110 grader i tio minuter).

 

Din fermenterade vassledryck med smak av citron och ingefära går att dricka direkt, dock rekommenderar jag tålamod så blir smaken ännu bättre och dessutom med en lätt kolsyra som kittlar försiktigt på tungan! Läskande gott!

 

Ps. För den som eventuellt är känslig: Fermenteringen kan innebära att det efter tid kan bildas en mycket låg alkoholhalt.

 

Recept & bilder: Tobias Rasmusson.

 

Läs även: Så gör du din egen yoghurt & Busenkel kombucha

Hot stuff logo

    Kommer klädindustrin att genomgå samma digitala revolution som musikvärlden? Kan ny teknologi

Omslaget till singeln ”God Save The Queen” har röstats fram som världens bästa

    "Send Me Home" är en 360º film gjord för dator och mobil

Sommargyllen, "Barbarea vulgaris" är en flerårig ört som tillhör familjen Brassicaceae vilket betyder