Världens bästa pizzasallad

Pizzan må vara italiensk men något svenskare än pizzasallad får man leta efter. Upphovsmannen till denna delikatess lär vara en man vid namn Giuseppe “Peppino” Sperandino som 1969 öppnade en av Sveriges första pizzerior, närmare bestämt Pizzeria Piazza Opera i Stockholm. Peppino behövde en billig sallad som han kunde servera sina hungriga och otåliga restauranggäster medan de satt och väntade på att pizzan bakades. Av någon anlednig kom han att tänka på “Kapus Salata”, en kroatisk vitkålssallad han mindes från sin barndom i nordöstra Italien. Ta daaa! Med lite modifiering var den svenska pizzasalladen född och spreds därefter som en löpeld över hela riket.

 

Så gör du en perfekt pizzasallad

Att få till en god pizzasallad hemma har länge för mig varit en gåta, allra helst om det ska gå snabbt, fram tills nu. Detta recept är en liten pärla som jag varmt rekommenderar:

 

Ingredienser

  • 700 gram vitkål (typ ett halvt (något mindre) kålhuvud).
  • 2,5 matskedar rapsolja.
  • 2 matskedar vitvinsvinäger.
  • 2 teskedar socker.
  • En halv tesked salt.
  • Grovmalen svartpeppar efter smak (gärna nymalen).
  • Citron.
  • Eventuellt röd paprika

 

 

Pizzasalladens tunna hemlighet

Pizzasallad ska vara tunt skivad, något som nästan är omöjligt att få till med kniv. Använd istället det norska verktyget osthyveln (uppfanns av den norska möbelsnickaren Thor Bjørklund 1925) så får du till dom perfekta strimlorna.

 

 

 

Så får du till rätta krispigheten

Lägg sedan dina vitkålsstrimlor i ett durkslag och koka upp vatten (gärna i en tekokare). Dränk strimlorna med det kokheta vattnet, själv brukar jag göra denna fas i två omgångar för att få till den rätta konsistensen.

 

Lägg därefter strimlorna i en påse och blanda ihop med övriga ingredienser, avsluta med att tillsätta svartpeppar och citronsaft efter smak (den tillför en härlig syra som är pricken över i). Hacka gärna lite röd paprika och strö i för att ge lite färg (lägg dock inte i paprikan förrän salladen kallnat eftersom den lätt färgar av sig annars). Vill du mjuka upp salladen ytterligare så kläm på påsen. Ta daa… färdigt! Förvara i kylen där den håller sig i en vecka.

 

 

 

 

Pizzasalladens nyttigheter

Det finns många skäl till att alltid ha en laddning pizzasallad redo hemma i kylen: Den funkar till det mesta och är dessutom billig, mättande och supernyttigt: Vitkål är full av nyttiga bakterier som tarmen älskar. Den är även fullmatad med oxidanter, fibrer och vitaminer så som vitamin C- och K och lär till och med vara gynnsam i förebyggandet av cancer – Inte illa!

 

 

 

 

Hot stuff logo

Nyttigare läsk får man leta efter: Full av vitaminer och mineraler och dessutom

Något av det trendigaste man kan dricka!!! Vi pratar kombucha; drycken som säljs

af Tallegren rycker i skägget och botaniserar bland ansiktsbehåring smyckade med allt från

Pernilla Andersson, Erik Ohlsson i Millencolin och Lisa Miskovsky och pratar om fiske,