Forskning: Fåglarna sjunger dig frisk
Fågelsång och naturljud har en bevisad effekt på människors hälsa. Dock inte vilken sång som helst och så krävs den rätta mixen. Dessutom behöver du vara skolad redan sen barnsben för att vara mottaglig:
Att vistas i naturen har länge ansetts stärkande och bra för hälsan. Men forskningen kring ämnet är inte så omfattande som man kanske kan tro…
Marcus Hedblom. Foto: Jenny Svennås-Gillnerr
Marcus Hedblom, professor på SLU, är dock en som djupdykt i fenomenet:
Så ska det låta
Vi har kunnat se att ljud från naturen har en positiv effekt på människor. Tjattret från en gråsparv upplevs som positivt, men mer melodiös sång från typ lövsångare är ännu bättre. Och när man adderar fler arter blir det ännu bättre. Det som verkar avgörande för vårt välbefinnande är typen av fågelsång och mixen. Ju fler olika fåglar desto bättre, menar Markus.
Naturupplevelser som barn är avgörande för upplevelsen
Det är dock inte bara arterna och mixen av fåglar som påverkar vårt välbefinnande. Även vår egen bakgrund är en faktor. Det finns tydliga indikationer på att erfarenheter av naturvistelse påverkar hur vi upplever den. Positiva upplevelser av natur som barn påverkar hur vi upplever natur i vuxen ålder. Enkelt uttryckt: ju mer vana vi är vid naturen desto mer uppskattar vi den, och vice versa.
Avslutningsvis bör det även poängteras att vi blir allt fler som endast bor och rör oss i urbana miljöer och inte har någon enkel tillgång till naturnära upplevelser. Vi vet att människan mår bra av att ha naturen nära. Ändå byggs den bort i rasande takt.
Skärpning alla stadsplanerare!