Kirskål – från slott till ogräs

Kirskål (Aegopodium podagraria), även kallad kers eller skvallerkål, är en flerårig ört som tillhör familjen Apiaceae.

Örten har en lång historia både som medicinalväxt och matkrydda.

Aa

Kirskål – en historisk kulturväxt

Kirskålen sägs ofta ha införts av munkarna under medeltiden, men… fel, fel, fel: Arkeologiska fynd visar att den odlats i Sverige redan under förromersk järnålder (500 f. Kr. – år 0), det vill säga långt innan klosterväsendet etablerats i Skandinavien.

AAa

Riktigt poppis blev dock kirskål först för några sekler sedan då den var en uppskattad grönsak på svenska slott och herrgårdar, och det är därifrån den spritt sig till omfattning den har idag, vilket innebär att den numera är ett av våra vanligaste ogräs.

Aa

Kirskål – en växt med lång historia.

Aa

Förutom att läka och mätta människor användes kirskål förr i tiden också för att behandla hästsjukdomar, vilket också är hur den fick sitt, kanske inte helt smickrande, latinska namn; ”podagraria”, som skvallrar om att man förr trodde att växten kunde skydda mot fotgikt (ur grekiskans ‘podagra’) vilket gav den en given plats som läkeväxt.

Aa

Att kirskål skulle hjälpa mot gikt kan också härledas i det engelska namnet; ”Bishop’s goutweed” (det vill säga ”biskopsgikt ogräs”).

Aa

Ordet ”skvallerkål” som den också kallas för (även i Norge och Danmark), lär dock inte spela på ”skvaller” utan istället bygga på ett släktskap med det tyska ordet ”Quelle”, det vill säga ”källa” (subst.) eller ”svälla” (verb), vilket då skall syfta på kirskålens snabba spridning över marken.

Aa

Andra gissningar är att ordet ”kirs” skall ha sitt ursprung i ett annat gammalt tyskt ord som ska betyda ”getfot”, men ingen vet som sagt inte säkert var varken kirs- eller skallerkål kommer ifrån.

Aa

Är kirskål en kål?

Kirskål har på många sätt missvisande namn och påståendet att den skulle vara kål är en bluff; namnet anspelar bara på att den går att använda till sånt som man vanligtvis brukar använda kål till och inget annat.

Aa

Kirskål tillhör istället den flockblomstriga familjen ”Apiaceae” ett sällskap dit många andra välkända växter också tillhör; exempelvis är den släkt med både morot, kvanne, dill och persilja liksom giftiga arter som odört och sprängört.

Aa

Här hittar du kirskål

Kirskål växer i hela landet utom i fjälltrakterna. Den växer och trivs bäst på fuktiga platser, inklusive skogsbryn, diken, parker och trädgårdar. Den känns igen på sina blad som sitter tre och tre.

Aa

Späda blad smakar bäst.

Aa

Kirskål i maten

När det gäller matlagning är kirskål en mångsidig ört. Den kan användas både färsk och torkad, och dess smak påminner om persilja eller selleri. Minst beska är de tidiga skotten på våren. Kirskål går dock även att skörda senare om du siktar in dig på de späda, ljusgröna skotten.

Aa

Späda blad kan tillagas som kål (därav att den brukar kallas kirskålskvallerkål och svallerkål) eller på samma sätt som spenat till stuvning, i omelett, faktum är att du kan ersätta med kirskål där allt med spenat kan ingå, varför inte göra exempelvis en paj? Andra tips är att göra kirskålpesto, att helt enkelt ha den rå i sallad eller att dricka som te (går utmärkt att torka bladen).

Själv gillar jag kirskålschips som görs på samma sätt som grönkålschips (och jag lovar att kirskålschips är godare).

Aa

Vill du frysa in så förväll och packa i mindre portioner.

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

Hej kaffemoster! Nu finns fin fina argument för att sitta och jobba på

Hennes bok inspirerade till filmen “Avatar”, över 5.5 miljoner har sett hennes föreläsning.

Det fanns en tid för inte så länge sedan då vi levde med

    Kommer klädindustrin att genomgå samma digitala revolution som musikvärlden? Kan ny teknologi