Ramslök – Sveriges vitlök

En primör älskad av kockarna och en fantastisk källa till näringsämnen och antioxidanter, dessutom anses den ha antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Den sägs också kunna hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra cirkulationen. Inte illa!

 

Vitlöksdoftande ramslök

 

Plocka ramslök

I Sverige är ramslöken (Allium ursinum) fridlyst enligt artskyddsförordningen och det är förbjudet att gräva upp och skada vilda exemplar av växten. Det är dock tillåtet att skörda små mängder för personligt bruk, så länge man inte stör växtplatsen eller dess ekosystem (undantaget Blekinge där den inte heller får plockas).

I Sverige börjar ramslökssäsongen i april och varar fram till början av juli.

Förväxlingsrisk
Bladen hos ramslök kan till utseendet förväxlas med den giftiga ”liljekonvaljen” eller den extremt giftiga växten ”tidlösa” som normalt finns i trädgårdar som lyckats förvilda sig.  Ramslöken är dock lätt att urskilja tack vare dess vitlöksdoft – gnid bladen och använd näsan om du är osäker (och skulle du ändå tvivla så låt alltid bli att plocka).

Ramslök i maten

Ramslöken är känslig för värme och bör inte upphettas, eftersom dess smak- och näringsämnen då går förlorade. Använd bladen som krydda i potatissallad eller gör ett grönt vitlökssmör till grillat. En klassiker att göra av ramslök är pesto och på tal om klassiker så kan man inte låta bli att nämna ramslöksoppa, som du här får ett lättlagat och gott recept på:

Ramslökssoppa

Innehåll:

  • 500 g potatis, skalade och tärnade.
  • 1 stor lök, hackad
  • 2 msk smör
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl färsk ramslök, hackad
  • Salt och peppar efter smak.

Ab

Gör såhär:

  • Fräs löken i smöret i en stor kastrull tills den är mjuk och genomskinlig.
  • Tillsätt potatisen och buljongen och låt koka tills potatisen är mjuk.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare.
  • Tillsätt grädden och ramslöken och låt koka upp.
  • Smaka av med salt och peppar.

Aa

Servera soppan varm med en klick crème fraîche och bröd.

Aa

Bon Appetit! 

Har du testat picklade ramslöksknoppar? Om inte så gör det! En lyxig delikatess och given snackis som imponerar:

Picklade ramslöksknoppar

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

Svenskarna är unika: Aldrig tidigare har så många inlett nya kärleksrelationer på äldre

Ljuva syrén - att plocka in denna vackra försommarblomma är det många som

Det här är en helt gudomlig dryck och en av de bästa törstsläckare

    Recept: Princesskorpor (ca 75 skorpor) Ingredienser: 7 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 1 tsk kardemummakärnor 0,5 g saffran 1.5