Ramslök – Sveriges vitlök
En primör älskad av kockarna och en fantastisk källa till näringsämnen och antioxidanter, dessutom anses den ha antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Den sägs också kunna hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra cirkulationen. Inte illa!
Vitlöksdoftande ramslök
Plocka ramslök
I Sverige är ramslöken (Allium ursinum) fridlyst enligt artskyddsförordningen och det är förbjudet att gräva upp och skada vilda exemplar av växten. Det är dock tillåtet att skörda små mängder för personligt bruk, så länge man inte stör växtplatsen eller dess ekosystem (undantaget Blekinge där den inte heller får plockas).
I Sverige börjar ramslökssäsongen i april och varar fram till början av juli.
Ramslök i maten
Ramslöken är känslig för värme och bör inte upphettas, eftersom dess smak- och näringsämnen då går förlorade. Använd bladen som krydda i potatissallad eller gör ett grönt vitlökssmör till grillat. En klassiker att göra av ramslök är pesto och på tal om klassiker så kan man inte låta bli att nämna ramslöksoppa, som du här får ett lättlagat och gott recept på:
Ramslökssoppa
Innehåll:
- 500 g potatis, skalade och tärnade.
- 1 stor lök, hackad
- 2 msk smör
- 1 liter grönsaksbuljong
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl färsk ramslök, hackad
- Salt och peppar efter smak.
Ab
Gör såhär:
- Fräs löken i smöret i en stor kastrull tills den är mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt potatisen och buljongen och låt koka tills potatisen är mjuk.
- Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare.
- Tillsätt grädden och ramslöken och låt koka upp.
- Smaka av med salt och peppar.
Aa
Servera soppan varm med en klick crème fraîche och bröd.
Aa
Bon Appetit!
Har du testat picklade ramslöksknoppar? Om inte så gör det! En lyxig delikatess och given snackis som imponerar:
Picklade ramslöksknoppar