Picklade ramslöksknoppar: lyxig delikatess

En riktig läckerbit; Ögonfröjd till bjudmat och som uppskattad gå-bort-present: picklade ramslöksknoppar brukar gå hem i alla läger. Perfekt tillbehör till grillat eller fisk och allt annat som mår bra av lite syra och vitlökssmak.

 

 

Att plocka ramslöksknoppar

Picklade ramslöksknoppar ska göras i små mängder, även om ramslöken är perenn (återkommande) så behöver den sina blommor för att sprida sig. Rådet är alltså: Plocka med omdöme och njut som exklusiv delikatess. Tänk även på att ramslök är fridlyst i Blekinge och att den många gånger inte heller får plockas i naturreservat (kontrollera på din kommuns webbplats).

Ps. Är man förtjust i ramslök men inte har tillgång till den i sin närhet så är ett tips att odla den hemma – i kruka eller på friland – ramslök finns att köpa som både frö och planta.

Det gäller att hålla vakt; ramslök blommar bara i en vecka och även om alla inte blommar exakt samtidigt så finns dom bara tillgängliga under en kort period.

 

Recept

Att göra picklade ramslöksknoppar är inte svårt. Det enda som princip behövs är en klassisk ett, två, tre-lag (en del 12% ättika, 2 delar socker och tre delar vatten). Jag lägger gärna till lite rödlök, senapsfrön och en nypa salt för att höja smaken ytterligare. Det här är vad du behöver förutom väl rengjorda burkar med lock:

Ingredienser

  • 2 dl ramslöksknoppar (outslagna).
  • 1 dl ättika.
  • 2 dl socker.
  • 3 dl vatten.
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk senapsfrö (gula eller bruna)
  • en halv rödlök (beroende på storlek, tycke och smak).

Mums! Nyplockade ramslöksnoppar. Bild: © Af Tallegren.

Så här gör du picklade ramslöksknoppar:

  • Rensa dina ramslöksknoppar (det vill säga skölj dom, plocka bort sånt som inte ska vara där och eventuellt knipsa bort skaften (eller låt dom sitta kvar och låt dessa bli till ett litet handtag som används när dom ska ätas).
  • Koka upp en 123-lag (inklusive salt) – rör i grytan tills sockret lösts upp.
  • Fyll under tiden lagen står på svalning dina väl rengjorda burkar med ramslöksknoppar, senapsfrön och toppa med rödlök.
  • Häll därefter den svala lagen över knopparna och övriga ingredienser i burkarna.
  • Sätt på lock och låt stå i minst två veckor.

Förvara i kyl. Där håller dom sig cirka 6 månader. Bon Apetíte!

Mer om ramslök:

Vill du veta var du hittar ramslök, hur du undviker förväxling med den supergiftiga men snarlika “liljekonvaljen” och dessutom få recept på en supersmarrig ramslökssoppa? I så fall rekommenderar jag varmt nedanstående artikel:

Ramslök – kockarnas favorit

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

Svenskarna är unika: Aldrig tidigare har så många inlett nya kärleksrelationer på äldre

Det bjuds på svensk reklamnostalgi av stora mått när vi fokuserar på den

Harsyra (Oxalis acetosella), även kallad surklöver odlades förr i Norden, den användes då

Fågelsång och naturljud har en bevisad effekt på människors hälsa. Dock inte vilken