Violsirap – den magiska smaksättaren
Mumsfilibaba! Violsirap är ett smart sätta att bevara violens karakteristiska smak och färg. Späd den till violsaft eller varför inte göra en snygg violdrink. Dessutom funkar den utmärkt ringlad över glass eller pannkakor eller använd den som smaksättning i bakning. Här får du två recept; Ett snabbt och lite krångligare och ett för latmaskar:
Violsirap: ingredienser
3 dl löst packade luktvioler (ca 50gram).
1 dl vatten 2,5 dl sockerMagisk citronjuice (se mer nedan).
Steg 1. Plocka dina violer och rensa bort allt grönt:
Violsirap: Latmansrecept
Enklaste receptet är att varva violer och socker i en burk tillsätt vatten och låta dom stå i ett varm fönster med locket på i ca 14-21 dagar tills sockerkristallerna smält.
Sila därefter bort blommorna och förvara burken i kylskåp.
Violsirap: Den snabba
Den andra varianten går snabbare men kräver lite mer jobb:
- Lägg violerna i en kastrull. Häll över kokhett vatten och låt stå i rumstemperatur i.
- Låt stå i rumstemperatur i 12-24 timmar.
- dag 2: Låt allt försiktigt sjud upp igen.
- Sila bort violerna och häll tillbaka vätskan tillsamman med sockret i kastrullen.
- Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt sjuda försiktigt tills allt sockret löst sig.
Den magiska citronjuicen
Om sirapen ser för blå eller grön ut kan du med hjälp av några droppar citronsaft trolla fram en ”violig” lila färg på din sirap. Var dock försiktig när du justerar färgen så det inte blir för mycket.
Trolleritricket avslöjat:
Vad som ändrar färgen är sirapens pH-värde, när du droppar i citronsaft sjunker pH-värdet (under 7) och ger därigenom detta en mer röd färg.
Förvara burken i kylskåp.