Tallegrens vildjästa fläder- & rabarberbubbel

Det här är en helt gudomlig dryck och en av de bästa törstsläckare jag kan tänka mig på sommarverandan. Det här vildjästa receptet bara måste du prova.

Vissa vill kalla det champagne, men det tycker jag är fel (inte för det faktum att champagne är skyddad ursprungsbeteckning och därmed inte får användas), utan för att det är en annan njutning som står på sina helt egna ben. I brist på något mer exklusivt får den tillsvidare gå under namnet Tallegrens vildjästa bubbel.

Vad är vildjäst?
Vildjäst syftar på de jästsvampar som finns naturligt på organiskt material och i luften.

Det är alltså samma kriterier som när man brygger naturvin, här får vi dock en dryck med en alkoholhalt som ligger närmare en cider.

I det här receptet gör vi en fläderblom- och rabarbervariant kryddad med rosmarin:

Du behöver:

Två vanliga grytor som rymmer minst tre liter (du kan använda annan typ av behållare också ex en bunke, men jag föredrar grytor då dom är lätta att diska och renhet är här av största dygd då vi inte vill ha med några oönskade bakterier).

Saftmaja eller ren handduk.

Något att röra med.

Väl rengjorda PET-flaskor eller glasflaskor med patentkork.

Ingredienser

  • 15 stora klasar fläderblommor.
  • 4 dl socker.
  • 2,25 liter rumsvarmt vatten.
  • 1,5 matskedar äppelcidervinäger opastöriserad/”RAW” – jag gör min egen äppelcidervinäger men det går lika bra med exempelvis Kung Markatta eller Braggs.

Opastöriserad väljer vi för vi vill åt de levande jästsvamparna (i pastöriserad har man tagit död på dessa).

Skulle du nu inte ha opastöriserad hemma så är det inte helt kört ändå – pastöriserad funkar också – men det hela kommer att ta längre tid (och skulle du inte ha äppelcidervinäger hemma så använd vitvinsvinäger ifall du har det).

  • 250 gram tunnskivad rabarber.
  • 2 citroner inklusive zest (använd ekologisk annars skippa zesten så slipper du besprutningsmedlet i ditt bubbel).

Ps. Att lägga i några timjankvistar ger en spännande kryddning (smaka av under processen så den inte tar över).

Tallegrens vildjästa bubbel på G. 

Så här gör du Tallegren vildjästa fläder- & rabarberbubbel

Plocka fläderblommor.

Rensa blommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte – blommorna innehåller jästbakterier som vi behöver för att få till vår bubbliga dryck.

Blanda socker, vinäger och vatten i en stor gryta/bunke.
Rör om tills sockret har löst sig.

Tvätta av citronerna och hyvla bort det yttersta gula  (sezten) på ett rivjärn alt med en potatisskalare (undvik att få med det vita då det är beskt i smaken).

Lägg sezten i grytan/bunken och pressa även i citronsaften.

Skiva rabarbern tunnt och lägg i grytan/bunkenbunken (som sagt valfritt).

Repa av fläderblommorna från skaften (det är blommorna vi vill ha inte det gröna).

Vill du kan du även lägga i kvistarna av rosmarin nu (men som sagt helt valfritt).

Rör om och låt stå mörkt, övertäckt med ex en ren kökshanduk i rumstemperatur (för att slippa flugor å annat skräp).

Rör om varje dag. Låt stå tills det har bildats kolsyra vilket kommer ta några dagar räkna med 3-5 dagar (exakt är omöjligt att säga eftersom det varierar från gång till gång).

Ifall du lade i rosmarin bör du även passa på att smaka av drycken med en ren sked då och då.

Sila saften genom en finmaskig silduk eller kökshanduk i annan ren gryta/bunke.

Valde du att lägga i rabarber så se till att pressa ut saften ur dessa när dom ligger i silduken). Plocka även bort eventuella rosmarinkvistarna om du inte redan gjort det).

Häll därefter upp på väl rengjorda glasflaskor med patentkork eller pet-flaskor. Fyll inte flaskorna riktigt ända upp (så minskar du risken för en spudlande explosion).

Låt stå i rumstemperatur eller något svalare i cirka 3 dagar.

Kontrollera flaskorna då och då för att se om drycken har blivit kolsyrad – det märker du genom att flaskorna blir hårda av trycket och att det pyser om du skruvar upp korken (kom ihåg att skruva igen korken igen).

När du tycker att din dryck är lagom bubblig ställer du in flaskorna i kylen.

Lätta eventuellt något på kolsyretrycket i flaskorna efter några dagar, så inte flaskorna exploderar av trycket. Glöm inte att skruva åt korken igen.

Din gudomligt goda fläder-/rabarberbubbel håller ca tre veckor i kylen från tillverkningsdatumet. Skål!

Tänk på att...
drycken innehåller alkohol – don’t drink and drive.
Hot stuff logo

Världens galnaste konstnär brukar han kallas; Salvador Dali. Många känner till hans bilder

Kirskål (Aegopodium podagraria), även kallad kers eller skvallerkål, är en flerårig ört som

Björksav var förr ett viktigt vitamintillskott på vårvintern och har en lång historia

Att inspireras av andra är grunden för att skapa något nytt. Denna artikel