Tappa björksav – så gör du!
Björksav var förr ett viktigt vitamintillskott på vårvintern och har en lång historia som både mat och medicin: Redan under vikingatiden använde man björksav, bland annat jäste man den tillsammans med honung och bryggde mjöd.
Riktigt poppis att tappa björksav var det på 1700- och 1800-talet då björksav ansågs hälsobringande, till och med boskapen gavs drycken för att boosta hälsan efter en lång och torftig vinter.
Aa
Björksav går utmärkt att tappa med ett sugrör.
Så tappar du björksav
För att tappa björksav behöver du borr, väl rengjort tappningskärl med lock/skyddsnät och ett speciellt tappningsrör alternativt ett sugrör (modell lite bredare; typ storleken du hittar på en hamburgerbar, gärna i plast (vilka dock har blivit ganska sällsynta nuförtiden). Se till att borr och rör har samma diameter.
- Leta upp ett björkträd som är tillräckligt stort och friskt: Tjockleken på stammen bör vara minst 20 centimeter i diameter i brösthöjd. Välj ett träd med aningen sprucken stam framför ett helt slätt och en som har en krona med ett tätt lövverk.
- Gör i ordning ett uppsamlingskärl som du kan täcka med ett skyddande lock, nylonnät, tyg eller plast (ex från en plastpåse) eller vad du har till hands för att skydda din björksav från att bli en insektssamling eller fågeltoalett. Gör ett hål för sugröret i skyddet.
- Placera kärlet på rätt höjd så sugröret går ner i hålet. Borrhålet bör vara i cirka en meter från marken så det kan vara lämpligt att ställa den på en pall eller liknande. Se till så den står stadigt.
- När det är dags att borra gör du ett hål snett uppåt, som precis nämnts bör det vara på ungefär en meter från marken. Sätt gärna borrhålet på trädets skuggsida så skyddas saven från solens värme som annars riskerar försämra kvalitén.
- Borrhålet bör max vara 4 centimeter djupt.
- För in röret i det nyborrade hålet (kan behövas en del trixande), se till att saven droppar i röret och passa in det i lock-/näthålet i uppsamlingskärlet.
- Låt stå och kolla till då och då under tappningsprocessen så det inte läcker (använd gärna ett väl tilltaget tappningskärl så slipper du risken att det svämmar över).
Tänk på att…
När du tappat klart ska borrhålet pluggas igen. Det gör du enklast genom att tälja till en lätt spetsig pinne som bankas in i hålet så det blir helt tätt. Pluggas inte trädet igen riskerar det att ”blöda ihjäl”.
Ju tidigare man tar saven desto bättre smak och högre mineralinnehåll har den.
Man brukar säga att tappning kan ske mellan islossning fram till lövsprickning. Vilket brukar vara omkring 3-4 veckor.
En björk ska inte tappas på björksav mer än två år i rad, och den ska inte ha fler än två borrhål.
Dripp, dropp… sakta men säkert fylls uppsamlingskärlet.
Hur smakar björksav?
En svag sötma, med en mjuk vattnig smak, så skulle smaken kunna beskrivas – låt dock inte detta avskräcka dig. Varje människa bör någon gång i livet smaka björksav, och dessutom är den nyttig:
aa
Björksav – trädens Superfood
Björksav består av 98% vatten och är rik på antioxidanter, saven är även en naturlig källa till sötningsmedlet xylitol (även kallat björksocker) som förebygger karies och tandproblem, dessutom innehåller björksav en hög halt av betulin – ett ämne som har visat sig ha antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper.
Det finns även forskningsrön från Lunds universitet som pekar på att björksocker kan hämma tumörbildning och motverka cancer.
aa
Recept
Björksav kan drickas som den är och då brukar ett glas om dagen rekommenderas, eller så kan den användas till att göra vin eller champagne av eller kokas ner till björksirap. Tänker du ge dig på det sistnämnda så är det bra att veta att för att få en (1) deciliter björksavssirap krävs tio (10) liter björksav.
aa
Björksav är ömtåligt och håller sig max några dagar i kylskåpet, sedan börjar den jäsa. Den sav som blir över kan frysas in eller användas som degvätska vid brödbak alternativt pastöriseras (kokas upp) men en del nyttigheter kommer då försvinna och smaken förändras.
aa
aa
Tänk på att tappning av björksav inte ingår i allemansrätten. Fråga alltså markägaren ifall det inte är ditt eget träd. Lycka till!