Sommargyllen – det peppriga helgonet

Sommargyllen, ”Barbarea vulgaris” är en flerårig ört som tillhör familjen Brassicaceae vilket betyder korsblommiga växter, något som gör att sommargyllen är släkt med exempelvis både kål, broccoli, brysselkål, blomkål, kålrot och raps.

Att familjen kallas korsblommiga växter bygger för övrigt på att de tidigare gick under det vetenskapliga namnet ”Cruciferae”, vilket syftar på att blommornas fyra kronblad bildar ett kors.

aa

Skäl för sitt svenska namn ”sommargyllen” har den då den redan på försommaren står i full blom och sticker upp över den i övrigt lågväxta vegetationen på ängar och åkrar. På engelska kallas örten även ibland ”Yellow Rocket” vilket hänvisar till samma förklaring.

aa

Späd sommargyllen

Aa

Både Carl von Linné (1755) och naturforskaren Anders Jahan Retzius (1806) beskriver odling av sommargyllen. Enligt Retzius odlades den i de flesta trädgårdar för att ha tidig tillgång till bladgrönt, eftersom den står grön under snön.

aa

Barbarea vulgaris

På franska heter sommargyllen ”Herbe de Sainte-Barbe”, något som tillsammans med det latinska namnet ”Barbarea” hänvisar till helgonet Saint Barbara – gruvarbetarnas skyddshelgon, eftersom den användes för att lindra sår på gruvarbetare.

aa

Artens avslutande latinska namn ”vulgaris” betyder rätt och slätt ”vanlig”.

aa

Sommargyllen har en ovanligt lång skördeperiod.

aa

Att plocka sommargyllen

Sommargyllen kan du köpa som frö i butik, men varför köpa och odla när man kan plocka sånt som växt av sig själv alldeles gratis i naturen?

aa

Sommargyllen finns vildväxande i nästan hela Sverige. Du hittar den ofta på ängar och längs dikes- och vägrenar, betade hällmarker och steniga sluttningar.

aa

Som nämnts så kommer den tidigt, den gömmer sig redan under snön, något som för övrigt även gör den till en utmärkt växt att odla i en vinterträdgård. Blommar gör den maj-juni och kan då bli upp till 80 centimeter hög.

aa

Sommargylling – en kryddig växt i matlagningen.

aa

Sommargyllen – kryddig vitaminbomb

Sommargyllen innehåller höga nivåer av C-vitamin och är också rik på antioxidanter.

aa

Ett populärt recept med sommargyllen är ”gyllensallad”, där man blandar unga blad och skott av sommargyllen med andra gröna blad, rödlök, tomat.

Ett annat tips är att använda blomknopparna som ”minibroccoli”, låt dom koka i 1-2 minuter och servera med smör och salt. Knoppar och blad funkar även utmärkt att använda till paj, soppa eller pastasås.

aa

Sommargyllen äts främst som tillbehör/blandad med annat för dess peppriga smak. Att äta stora mängder rekommenderas inte då den likt andra korsblommiga växter från släktet Brassicaceae kan innehålla ämnen med toxisk potential.
Sommargyllen kan för övrigt förväxlas med åkersenap som är helt ofarlig att äta.

aa

aa
Sommargyllens blommor är en viktig nektarkälla för fjärilar.

 

 

 

 

 

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

Rotningshormon i form av gel och liknande preparat har på grund av sina

    Kommer klädindustrin att genomgå samma digitala revolution som musikvärlden? Kan ny teknologi

    Romantik är en flerfaldigt prisbelönt, tragikomisk film om att vi aldrig kan

Prutthumor är alltid kul, å det är något man verkar ha uppskattat långt