Tusensköna – kärlekens symbol

Tusensköna (Bellis perennis) är en symbol för kärlek och romantik. Den har också använts i många kulturer som en symbol för oskuldfullhet och ungdomlighet.

Det vetenskapliga namnet bellis kommer från latinets bellus som betyder ”söt” eller ”vacker”. Artnamnet perennis betyder att den är flerårig (det vill säga perenn). Blomman tillhör familjen Asteraceae som totalt i världen är ett släkte med 15 olika arter – I Sverige finns dock bara just tusensköna Bellis perennis.

 

Tusensköna, Daisy & Margarita

Dess engelska namn är ”Daisy”, ett namn som har sitt ursprung från det gamla engelska uttrycket ”day’s eye” (dagsöga), eftersom blomman öppnar sig på morgonen och stänger sig på kvällen.

På tal om vad tusensköna kallas på olika språk: Det sägs att i slutet på 1800-talet var drinken Brandy Daisy populär vilken innehöll sprit, likör och juice. Detta var under förbudstiden, när spritförsäljning var förbjuden i USA, en tid då amerikaner därför åkte till Mexiko för att festa till. Där bytte man dock ut spriten i Brandy Daisy till tequila. Till en början kallades därför drinken Tequila Daisy, men fick med tiden det spanska namnet för tusensköna, och det namn som drinken numera är känd under, det vill säga Margarita.

Aa

Tusensköna – symbol för kärlek.
Aa

Hitta Tusensköna

Första svenska fyndet av tusensköna rapporterades från Skåne 1737. Vanligast växer blomman i Syd- och Mellansverige.

Tusensköna hittas på gräsmattor, ängar, och vägrenar.

Den rikligaste blomningen sker under försommaren, men sporadisk blomning förekommer under hela säsongen. Tusenskönor är bland de tidigast blommande blommorna, men också en av dom sista som syns på hösten.

Aa

Dekorativ sallad med tusensköna. 

Aa

Tusensköna i maten

När det gäller matlagning används tusensköna oftast som en dekorativ ingrediens på sallader och bakverk (både blommor och blad går att äta). Eller varför inte dekorera små smörgåsar som apitretare. Blommorna kan även göras te på. Testa även att steka blommorna tillsammans med potatis och lök till en ”tusenskönapytt”.

 

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

Gör din egen rosenlikör - fantastiskt god som den är och dessutom perfekt

  Världens fetaste Elvis-imitatör - Presleys okända kärleksbarn? Pete Vallee är en av många imitatörer

Pernilla Andersson, Erik Ohlsson i Millencolin och Lisa Miskovsky och pratar om fiske,

I drygt 60 år har Rolling Stones existerat, en bedrift som gör dom