Maskros: Solen, månen & stjärnorna

Maskrosor lär ha funnits i 30 miljoner år. Dom öppnar sig för att hälsa på morgonen, de följer solen under dagen och stänger sig på kvällen för att säga god natt. Maskrosen är också den enda blomman som representerar de tre himlakropparna; solen, månen och stjärnorna. Den gula blomman liknar solen, puffbollen ser ut som månen och de spridda fröna representerar stjärnorna.

Från lejonets tand till kiss i sängen

Det svenska namnet maskros kommer däremot av att det ofta finns tripslarver — ”maskar” — i blomman som där lever av dess pollen. Namnet användes första gången 1802 i boken Svensk botanik. På finska heter den I finskan heter den ”voikukka” (”smörblomma”) för sin gula färg, medan danskan kallar den ”mælkebøtte” (”mjölkkanna”) efter stjälkens vita saft.

I flera europeiska länder heter växten lejontand och syftar på de flikiga bladen. Exempelvis på norska där den heter ’løvetann”, samma betydelse hittar vi även i engelskans ”dandelion” som härstammar från franskans ”dent de lion” (lejonets tand). På franska  brukar den dock kallas piss-en-lit det vill säga ”kiss-i-sängen” och syftar då på att den anses urindrivande.

Maskros – det nyttiga ”ogräset”

Maskrosen har alltid varit mer än bara ett ogräs. Inom traditionell medicin har den använts mycket länge och det är även något vi kan spåra i dess latinska namn Taraxacum Officinale, där släktnamnet ”taraxacum” kan härledas från arabiska ”Tarkh shaqun” vilket betyder ungefär ”bitter korgblommig ört” och officinale betyder medicinskt värdefull/från apoteket.

Under medeltiden rekommenderades den för att behandla leverproblem, matsmältningsbesvär och urinvägsproblem. Den tyske apotekaren Jakob Dietrich von Bergzabern beskrev på 1500-talet dess förmåga att lindra förstoppning och öka urinflödet.

Att maskrosor är nyttig saker vet vi även idag; bland annat är dom fyllda med kalcium, järn, vitamin A och vitamin C.

Maskrosor är livsviktiga för djurlivet, exempelvis för bin, fjärilar, insekter och fåglar som livnär sig på maskrosens frön eller nektar.

Maskrosor som säger godnatt.

Att plocka maskrosor

  • Maskrosens alla delar är ätbara – rötter, blad och blomma. Maskrosor kan växa nästan överallt; dom tittar upp ur asfalt och förstås i gräsmattor, parker och längs vägkanter.
  • Blommar gör maskrosor huvudsakligen i april och maj, men hittas under hela sommaren ända in i september.
  • Maskrosen är en flerårig ört som förökar sig genom både fröer och rotsystem. Deras rot kan sträcka sig så djupt som tre meter ner i marken.
  • Handskar är en god idé att ha på sig eftersom den vita saften i framförallt skaften ger bruna fläckar.

Solig maskros.

Maskros i maten

Ett populärt recept som använder maskros är maskrossallad, där de gröna bladen (tänk ruccola smakmässigt) blandas med andra grönsaker och dressing. Andra recept inkluderar maskrospesto, maskrospaj och maskros-te som görs på roten eller som kaffesubstitut (rostad och mald rot), något som var relativt vanligt med ransoneringen under andra världskriget (smakar sisådär kan jag meddela). Något som däremot är trevligt att göra är att steka de outslagna knopparna alternativt att göra ”solskensmarmelad” eller maskroshonung av de gula blommorna – något som inte minst är uppskattat av veganer.

Och sist men inte minst att göra maskrosvin – Något som länge var förbjudet i Sverige då den ansågs kunna få allt för hög alkoholhalt. Sedan 1994 är det dock lagligt att göra sitt egna maskrosvin vilket är på sin plats att utbringa en skål för: Salut!

Ett tips är att bleka maskrosorna genom att under senhösten låta en hink eller dylikt täcka en bladtuva (utan stjälk), resultatet blir att du följande vår får, om inte mindre bittra, så en mer salladslik smak på bladen – och kanske framförallt bleka blad som utseendemässigt blir en kul grej att servera sina gäster.

Avslutningsvis: Det sägs att om man blåser på en maskros och alla fröna blåser bort så kommer ens önskningar att gå i uppfyllelse.

Ps. Glöm inte göra en maskrostrumpet/tuta av stjälken (testa gärna att ha musik quiz och gissa låten).

Läs även: Tallegrens granskott- & maskrosmarmelad och Maskrossnaps: Sommarens soliga skål!

 

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

Isabella Rossellini, känd skådespelerska och dotter till Ingrid Bergman, har skapat en unik

Världens bästa (pop-)punklåt: Ça plane pour moi - en märklig historia fylld av

Njut av smaken från sommargrill även under kallare tider. Smoked Salt Flakes eller

Gör din egen rosenlikör - fantastiskt god som den är och dessutom perfekt