Maskros – solen, månen & stjärnorna

Maskrosor lär ha funnits i 30 miljoner år.

Maskrosor öppnar sig för att hälsa på morgonen, de följer solen under dagen och stänger sig på kvällen för att säga god natt.

Maskrosen är också den enda blomman som representerar de tre himlakropparna; solen, månen och stjärnorna. Den gula blomman liknar solen, puffbollen ser ut som månen och de spridda fröna representerar stjärnorna.

aa

Det svenska namnet maskros kommer av att det ofta finns tripslarver — “maskar” — i blomman som där lever av dess pollen. Namnet användes första gången 1802 i boken Svensk botanik. I flera europeiska länder heter växten lejontand. Exempelvis heter det på norska ‘løvetann”. Även engelskans “dandelion” betyder det samma då ordet är hämtat från franskans ”dent de lion”. Lejontand står för en liknelse med de flikiga bladen. På franska kallas den även “piss en lit” – vilket betyder ungefär “kiss-i-sängen” eftersom den anses urindrivande.

aa

Maskros – det nyttiga “ogräset”

Maskrosen har använts inom traditionell medicin mycket länge och det är även något vi kan spåra i dess latinska namn “Taraxacum Officinale”, där släktnamnet “taraxacum” kan härledas från arabiska “Tarkh shaqun” vilket betyder ungefär “bitter korgblommig ört” och “officinale” betyder “från apoteket”.

Att maskrosor är nyttigsaker vet vi även idag; bland annat är dom fyllda med kalcium, järn, vitamin A och vitamin C.

aa

Maskrosor är livsviktiga för djurlivet, exempelvis för bin, fjärilar, insekter och fåglar som livnär sig på maskrosens frön eller nektar.

 

 

Att plocka maskrosor

  • Maskrosens alla delar är ätbara – rötter, blad och blomma. Maskrosor kan växa nästan överallt, inklusive på gräsmattor, parker och längs vägkanter.

 

  • Blommar gör maskrosor huvudsakligen i april och maj, men hittas under hela sommaren ända in i september.

 

  • Maskrosen är en flerårig ört som förökar sig genom både fröer och rotsystem. Deras rot kan sträcka sig så djupt som tre meter ner i marken.

 

  • Handskar är en god idé att ha på sig eftersom den vita saften i framförallt skaften ger bruna fläckar.

 

 

 

Maskros i maten

Ett populärt recept som använder maskros är maskrossallad, där de gröna bladen (tänk ruccola smakmässigt) blandas med andra grönsaker och dressing. Andra recept inkluderar maskrospesto, maskrospaj och maskros-te (som görs på roten). Annat som är trevligt att göra är att steka de outslagna knopparna eller att göra “solskensmarmelad” eller maskroshonung av de gula blommorna – något som inte minst är uppskattat av veganer. Och sist men inte minst att göra maskrosvin – Något som länge var förbjudet i Sverige då den ansågs kunna få allt för hög alkoholhalt. Sedan 1994 är det dock lagligt att göra sitt egna maskrosvin vilket är på sin plats att utbringa en skål för: Salut!

aa

Ett tips är att bleka maskrosorna genom att under senhösten låta en hink eller dylikt täcka en bladtuva (utan stjälk), resultatet blir att du följande vår får, om inte mindre bittra, så en mer salladslik smak på bladen – och kanske framförallt bleka blad som utseendemässigt blir en kul grej att servera sina gäster.

aa

Det sägs att om man blåser på en maskros och alla fröna blåser bort så kommer ens önskningar att gå i uppfyllelse.

aa

Ps. Glöm inte göra en maskrostrumpet/tuta av stjälken.

aa

aa

Läs även: Tallegrens granskott- & maskrosmarmelad

 

Hot stuff logo

Klart knasig, å den fastnar som ett plåster; "Loppan" av bandet Gonks blev

Något av det trendigaste man kan dricka!!! Vi pratar kombucha; drycken som säljs

Kirskål (Aegopodium podagraria), även kallad kers eller skvallerkål, är en flerårig ört som

Gör din egen rosenlikör - fantastiskt god som den är och dessutom perfekt