Rödplister – den lila vampyren

Rödplister (Lamium purpureum) är ettårig och är hermafroditisk, vilket betyder att den förökar sig genom självpollinerade frön. Varje planta kan producera upp till 27 000 stycken frön och deras livslängd i marken kan vara upp till 5 år.

Aa

Rödplister är en krans­blommig ört med två­läppiga blommor. Den blir vanligtvis cirka 10-30 cm hög. Svenskt fynd är belagt sedan 1638.

Aa

Myror är förtjusta i frönas oljerika bihang och hjälper till att sprida arten genom att bära med sig fröna.

Aa

Aa

Att plocka rödplister
Rödplister hittar du mellan maj till oktober, vanligtvis växer den på fuktig mark längs vägar, i trädgårdar, på åkrar, jordhögar och andra öppna platser. Detta allmänt i Götaland, Svealand och södra Norrland för att sedan avta mot norr.

Aa

Plockar rödplister gör du genom att klippa av plantan cirka 10 cm ovanför marken.

Aa

Näringsvärde:

Rödplister har ett högt näringsvärde: vitamin C, vitamin A, vitamin K, järn och fibrer är bara några av nyttigheterna som finns i denna växt till superfood.

Aa

Rödplister i maten

Rödplister kan du kan äta rå i sallad eller tillaga som spenat, exempelvis funkar den utmärkt i en lasagne. Du kan även använda den i tinkturer och salvor. Och så går den utmärkt att göra te på:

Aa

Recept: Rödplister-te

För att göra ett te med rödplister, lägg en tesked torkade blad och blommor i en kopp kokande vatten och låt det dra i 10-15 minuter. Teet kan drickas upp till tre gånger om dagen för att lindra hosta och halsont.

Aa

En lila vampyr…

Översätter vi rödplisterns latinska namn ”Lamium purpureum” med Google translate så får vi betydelsen ”En lila vampyr” vilket är en hänvisning till blommornas läppar (ursprungligen hämtat från grekiskans ”labium” som betyder just läpp (alternativt blygdläpp).

Aa

Det svenska namnet rödplister kommer å sin sida från ordet ”blistra” vilket betyder ”vissla/blåsa i pipa” vilket syftar på att växten har en ihålig stjälk (som exempelvis en flöjt).

Aa
På engelska kallas rödplister
”Purple alt. Red Dead-nettle”, vilket syftar på att den utan blommor liknar en brännässla men är ”död”, det vill säga inte bränns.

 

 

 

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

Välkommen till violens förtrollande värld, en blomma som inte bara är en fröjd

Det fanns en tid för inte så länge sedan då vi levde med

Shake baby, shake! - kärlekspar blomsterbombar San Fransiscos gator! Utrustade med parmesan-/sockerströare och

Klart knasig, å den fastnar som ett plåster; "Loppan" av bandet Gonks blev