
Vitplister: Blommor, bin och medeltida munkar!
Letar du efter en växt som är lika vacker som användbar och som dessutom bjuder på både historia och smakupplevelser? Då är vitplister (Lamium album) din nya gröna kompis. Här får du veta allt om denna underskattade växt – från dess charmiga egenskaper till hur du plockar och lagar läckerheter med den. Häng med på en resa bland blommor, bin och medeltida munkar!
Vitplister – Naturens goda
Vitplister är en flerårig ört i familjen kransblommiga växter (Lamiaceae), och kan bli mellan 20 och 80 cm hög. Den har vita, vackert formade blommor och blad som påminner om brännässlans – men, här slutar likheterna; vitplistern saknar nämligen brännhår och är sålunda betydligt snällare än brännässlan – plister kan plocka utan att du förvandlas till ett kliande elände.
Vitplisterns historia
Vitplistern har en lång och fascinerande historia som medicinalväxt i Norden och resten av Europa. Under medeltiden odlades den flitigt i klosterträdgårdar, där munkar använde den både som köksväxt och läkemedel. Den ansågs bland annat vara bra mot sår, inflammationer och diverse magbesvär.
Surrande fakta & söt nektar
- Bi- och humlemagnet: Vitplistern är en riktig favorit bland humlor och vilda bin. Den producerar massor av nektar och är ovärderlig för pollinatörerna under hela blomningssäsongen från april till oktober.
- Barnslig glädje: Många barn (och vuxna med barnasinne kvar) älskar att suga ut den lilla sockerdroppen längst bak i blomman – naturens egen godisautomat!
- Blindnässla: På vissa håll kallas vitplistern för ”blindnässla”, passande nog eftersom den ser ut som nässla men inte sticks. Ett annat namn den kan gå under är ”sötnässla”.
Vitplister trivs bra längs vägkanter.
Plocka vitplister
Vitplistern blommar från maj till september (ibland redan från april och ända in i oktober!) och trivs bäst på halvskuggiga platser med fuktig, näringsrik jord. Leta längs vägkanter (otrafikerade), i parker, trädgårdar och framför buskar.
- Bästa plocktid: Välj unga skott och blad på våren, men även under sommaren är de översta 10–15 cm av stjälken möra och goda.
- Plocktips: Använd gärna handskar – inte för vitplisterns skull, utan för att den ofta växer tillsammans med brännässlor.
- Hållbarhet: Att frysa in vitplister (liksom röd-& gulplister) är ett bra sätt att bevara dess näringsvärde och smak. Här är några tips för bästa resultat:
Att frysa in vitplister
1. Skölj och förväll – Skölj bladen noggrant och förväll dem snabbt i kokande vatten i ca 1–2 minuter (detta hjälper till att bevara både färg och smak).
2. Snabbkylning – Lägg de förvällda bladen direkt i iskallt vatten för att stoppa tillagningsprocessen.
3. Torka av – Låt bladen rinna av och torka dem lätt med en kökshandduk.
4. Packa rätt – Lägg bladen i fryspåsar eller lufttäta behållare. För att undvika frysbränna, pressa ut så mycket luft som möjligt ur plister och påsar.
5. Datummärkning – Skriv på påsenvad det är och datumet för infrysning.
6. Förvaring – Förvara i frysen vid -18°C. Vitplister håller sig bra i upp till 6 månader.
Plockfärdig vitplister.
Recept med vitplister
Vitplister är en mångsidig växt som kan användas i flera olika rätter. Här är några exempel:
Vitplisterpesto
Byt ut basilikan i en klassisk pesto mot vitplisterblad. Mixa bladen med olivolja, vitlök, parmesan och rostade solrosfrön eller nötter. Perfekt till pasta eller som smaksättare i soppor.
Vitplisterfyllda piroger
Gör en fyllning med vitplister, lök, fetaost och kryddor. Fyll smördeg eller pajdeg och grädda tills gyllenbruna.
Vitplisteromelett
Hacka vitplister och blanda med ägg, ost och örter. Stek till en fluffig omelett.
Sist men inte minst kan du göra dig en plistersoppa, vilket i praktiken är en nässelsoppa gjord på vitplister:
Plistersoppa
En lyxig soppa för fyra:
- Fräs 1 hackad vitlöksklyfta och 300 g tärnad potatis i 2 msk olivolja.
- Tillsätt 7,5 dl buljong och 2 dl vispgrädde, sjud 15 minuter.
- Mixa med en näve vitplisterblad och lite körvelblad.
- Smaka av med salt, peppar och muskot.
- Dekorera med plisterblommor.
Smaklig spis!
Avslutande smått & gott
Vitplister är en växt som förtjänar mer kärlek – både i trädgården och på tallriken. Den är lätt att känna igen, snäll mot huden, älskad av bin och barn och bjuder på både historia och smakupplevelser. Så nästa gång du ser en vitplister; plocka några blad och låt dig inspireras av naturens egen snälla goding!
På tal om The Plister Sisters – Läs även: Rödplister – den lila vampyren.
