Rosenlikör av vresros

Rosenlikör av vresros

Gör din egen rosenlikör – fantastiskt god som den är och dessutom perfekt som läskande drinkbas.

 

Blommor av Rosa rugosa (nypon) är idealisk att göra likör av och då synnerligen vresros som du hittar i både trädgårdar och vildväxt längs våra stränder.

Aj! – undvik att sticka dig

Även om buskens stjälkar är taggiga är blommorna dock ganska lätta att komma åt utan att man sticker sönder sig. Bara greppa ovanifrån runt själva rosen (kronbladen) och dra loss uppåt.

Så gör du din rosenlikör

  • Plocka rosenblad. Gärna röda eller rosa så får den fin färg (vita går lika bra smakmässigt, men har du möjlighet så lägg i några röda även här för färgens skull).

När vi gör rosenlikör är det nyplockade kronblad alena som gäller; det vill säga inget grönt.

  • Sortera bort dåliga och torkade blomsterblad.

  • Skölj blombladen i kallt vatten.

  • Lägg en handfull rosenblad i en glasburk (ex en honungsburk).

  • Tryck ner bladen i burken så dom ligger kompakt.
  • Fyll på med sprit så att rosenbladen täcks. Använd gärna Brännvin special med 30 % vol. Men även Renat, Absolut, Smirnoff och annan 40% alkohol går bra (men kan med fördel späs med lite vatten).

Tips: Vill du ha rosenlikören syrligare så riv ner lite citron eller limezest i burken (även lite juice piggar upp). För extra sting rekommenderas en nypa chiliflakes. Även att blanda i några hallon eller jordgubbar tillför fin smak (men är absolut inga måsten).
  • Låt stå mörkt i 3-4 veckor. Skaka burken då och då.

  • Sila likören genom kaffefilter.
  • Söta med socker efter eget behag (skaka burken tills allt socker är upplöst).
  • Häll över på flaska och spä eventuellt ut med alkohol till lagom smakstyrka. Viola!

Likören är gudomligt god som den är men testa även att göra en läskande sommardrink genom att blanda den med kall cava eller mousserat vin (sockerdricka eller fruktsoda funkar också fint). Skål!

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

En riktig läckerbit; Ögonfröjd till bjudmat och som uppskattad gå-bort-present: picklade ramslöksknoppar brukar

Rebecca Louise Laws konstverk är gjorda av material hämtade från naturen med fokus

Pizzan må vara italiensk men något svenskare än pizzasallad får man leta efter.

En primör älskad av kockarna och en fantastisk källa till näringsämnen och antioxidanter,