
Tallegrens knådfria latmansbröd
Limpor, baguetter å bullar! Tycker du det ska vara enkelt att baka? Vill du slippa knådning? Då är Tallegrens knådfria latmansbröd något för dig! Brödet håller sig dessutom bra och är även kanon att rosta. Tack vare att brödet får långjäsa får det en fin karaktär av surdegsbröd. Testa vetja – du kommer inte bli besviken!
Världens enklaste bröd
Receptet ger cirka 1-2 limpor, 3-4 baguetter eller 14 bullar.
Ingredienser
- 1/4 jästtärning
- 5 dl kallt vatten
- 10 dl vetemjöl (liten reminder: kör du även med rågmjöl (se nedan) ska vetemjölet minskas till 7 dl).
- 2-2,5 tsk salt (smaksak)
Variation & extra smak
Lite sött
Att addera lite sötma till brödet är ingen dum idé, dock vill vi inte ha något sirapsbröd – lagom är bäst:
- 1 1/2 matsked honung eller sirap blir utmärkt.
Annan mjölsort
- Testa att byta ut vetemjölet med 3 dl rågmjöl (grovt eller fint spelar ingen större roll – du tager vad du haver – å har du inget rågmjöl så funkar det även med annat mjöl). Detta betyder sålunda att du använder 7 dl vetemjöl och byter ut 3 dl till annan mjölsort.
Kaffeknepet
Det här är min favorit och något jag ofta tillsätter, smaken av rostat kaffe lyfter verkligen brödet:
- Tillsätt 1 1/2 matsked kaffe (lös antingen upp pulverkaffe i lite av vattnet alternativt brygg espresso-starkt kaffe (ps. Tänk på vattenmängden så att den fortfarande blir sammanlagt 5 deciliter). För övrigt är ju kaffemängden en smaksak som antingen kan göras än starkare eller helt uteslutas).
Världens enklaste bröd.
Gör så här:
- Förbered degen: Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt mjöl, salt och honung. Rör ihop allt med en slev eller slickepott till en lös deg.
- Jäsning: Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i 6-10 timmar. Ingen stress – degen klarar att jäsa ytterligare någon timme om du behöver mer tid.
- Forma degen: När degen har jäst klart, skrapa ut den med en slickepott på ett rikligt mjölat bakbord. Vik ihop degen till ett paket.
- Andra jäsningen: Sätt ugnen på 250 grader. Låt degen jäsa tills den ökat i storlek och känns lätt och puffig, vilket brukar ta mellan 30 till 60 minuter.
- Forma bröden: Strö lite mjöl på degen så att den inte klibbar och dela den därefter i frallor, baguetter eller limpor.
- Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda: Grädda bröden tills de fått ordentligt med färg, vilket tar mellan 15-35 minuter beroende på storleken på bröden.
Låt därefter bröden svalna på galler. Tänk på att inte skära i brödet innan det svalnat – bakningsprocessen pågår så länge brödet är varmt.
Yummi yummi! – Tallegrens smarriga latmansbröd.
Viola! Njut av dina nybakade bröd!
Läs även: Maskros – solen, månen & stjärnorna
