Syrén – väldoftande försommarnjutning
Syrénen (Syringa vulgaris) är älskad för sina vackra blommor och förtrollande doft.
Det svenska namnet syrén kommer av grekiskans syrinx, som betyder rör vilket hänvisar till den enskilda blommans rörlika ”trumpet”. På engelska heter den däremot lilac, vilket syftar på syrénens vanligaste färg – lila.
Syrén eller syren?
Hur är det egentligen, ska det skrivas med eller utan accenttecken?
Svenska Akademiens Ordlista (SAOL) menar sedan 1969 att det bör stavas syren – utan accent. Dock så skrev man mellan åren 1754 och 1892 syrén med accent. Faktum är att många än idag stavar det med accent, och denna skara ansluter jag mig till. Detta för att blommans namn blir förvillande likt ordet syre (dessutom blir ju lätt uttalet märkligt när man läser det)… och sist men inte minst för att det helt enkelt ser snyggare ut. Så, SAOL – vad ni än anser blir det alltså även i fortsättningen syrén här. Vad tycker du?
Syrén – bland romare & allmoge
Syrénen kommer ursprungligen från sydöstra och östra Europa.
Populär i Medelhavsregionen blev den under antiken där romarna använde dess blommor för att parfymera sina bad och dekorera med vid fester. Till Västeuropa kom den under medeltiden och dess popularitet ökade kraftigt under renässansen.
Till Sverige anses syrénen ha kommit på 1600-talet. Den första dokumenterade referensen till syrén i Sverige finns i en bok skriven av Olaus Rudbeck år 1696.
Då syrénen visade sig tåla vårt nordliga klimat blev den snart en populär trädgårdsväxt och det inte minst bland allmogen.
Både synen och doften av syrénblommor är hänförande.
Syrénfakta
Syrénen blommar i maj-juni. Dess blommor är vanligtvis lila eller vita men finns även i rosa och blått. Blomningen (och dess doft) varar vanligtvis i två till tre veckor.
Syréner tillhör växtfamiljen Oleaceae, dit även Forsythia, Jasmin och kanske lite överraskande även olivträdet tillhör.
Ett tjugotal syrensorter finns i Sverige idag och den vanligaste är den som kallas bondsyrén (S. vulgaris).
Syréner är väldigt tåliga och kan få ett långt liv – hittar du en syrénbuske när du är ute och vandrar i naturen är det troligen så att det är en historisk lämning som tyder på att det på platsen en gång funnits ett torp.
Syrénens magiska doft
Doften av syrén anses lugnande och kan bidra till att minska stress och ångest. Så inte är det så konstigt att den är en vanlig doft inom i aromaterapi för att främja avslappning.
Syrénens doft är en av få blomdofter som inte kan framställas artificiellt.
Starkast av syrénernas färger doftar den lila blomman.
Dess väldoft är något som gjort den populär inom parfymindustrin. Exempel på dofter med syrén i är: Issey Miyake ”A Drop D’lssey”, Aerin ”Lilac Path”, Amouage ”Lilac Love”, Frederic Malle ”En Passant”, Pacifica ”French Lilac”, Guerlain ”Idylle” och Gucci ”Guilty”.
Mellan hägg & syrén
Uttrycket ”mellan hägg och syren” är synonymt med en särskilt njutbar del av försommaren, mer specifikt just blomningsperioden mellan hägg och syren. Uttrycket ryktas ha sitt ursprung i den årliga period då skomakargesäller enligt skråbestämmelser skulle friställas för att ge sig ut på vandring. Vissa skomakerier stängde då igen under gesällens frånvaro och en skylt sattes upp i skomakarens fönster som löd som uttrycket. Allmänheten uppfattade dock meddelandet som att skomakaren valde att stänga butiken för att njuta av den bästa tiden på året.
Läskande syréndricka
Det finns flera saker man kan göra med syréner och först av allt rekommenderar jag dig att testa det här törstsläckande receptet:
Ingredienser
- 1 liter vatten.
- 1 kopp socker.
- 1 kopp färska syrénblommor (osprutade).
Gör så här:
1. Koka upp vattnet och tillsätt sockret. Rör om tills sockret lösts upp sig helt.
2. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt de färska syrénblommorna.
3. Låt blommorna dra i sockerlagen i cirka 2 timmar så att smaken dras ut ordentligt.
4. Sila sedan av vätskan för att få bort blommorna.Servera din syréndricka väl kyld och njut den gärna en varm sommardag.