brakskit, fis, väderspänning, gas, front, estote

Det japanska brakskitskriget

Prutthumor är alltid kul, å det är något man har uppskattat sedan länge. För 200-400 år sedan, under Edo-perioden (1603-1868 ), skapades konstrullen He-Gassen, japanska: 屁 合 戦 (även känd som Houhi-Gassen 放屁 合 戦) vilket betyder ungefär ”Brakskitskrig”, ”Fistävlingar” eller ”Pruttbatalj”.

 

10 meter brakskitar

Den något ekivoka konstrullen visar scener där män och kvinnor drar av rejäla brakare mot sina motståndare. Rullen, som är tio meter lång, tros ha gjorts för att på ett komiskt sätt lyfta fram politiska och sociala förändringar, vissa anser att det är en kommentar till de västerländska influenser som drog in över Japan.

Scenbeskrivning

Rullen beskriver olika scener så som när kvinnor och män böjer sig fram och drar av så kraftiga brakare att träd slits upp med rötterna, och hästar och katter flyger iväg genom luften för att träffa motståndarna.  I nästa scen ser vi ett gäng som samlar in sina fisar i säckar som sedan släpps som gasfyllda bomber. I en annan scen uppstår ett fiskrig när ett gäng män som äter nudlar blir överfallna och sedan brakar tillbaka. Det hela kulminerar i ett storkrig då flera ansluter till kampen. Vissa försöker skydda sig med skärmar som snabbt sprängs sönder av motståndarnas brakskitar. Andra försöker hålla för sina näsor när dom hamnar mitt i korselden och några galopperar iväg på häst samtidigt som dom skjuter bakåt på sina förföljare.

 

 

Brakskitsrullens ursprung

Exakt när rullen skapades är okänt, vissa experter tippar dock på att den kan vara utförd någon gång under sen Edo-period (som sträcker sig mellan åren 1603 och 1868 då klanen Tokugawa hade makten). Vem eller vilka som skapat rullen är inte heller känt. En teori är att den gjordes som ett löpande skämt bland en grupp konstnärer mellan vilka rullen skickades runt under flera år.

 

Konstrullen är digitaliserad av Waseda Universitetsbibliotek i Tokyo/Japan.

 

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

Att inspireras av andra är grunden för att skapa något nytt. Denna artikel

Shake baby, shake! - kärlekspar blomsterbombar San Fransiscos gator! Utrustade med parmesan-/sockerströare och

Sandra Falkeborn blev utbränd och insåg att hon behövde förändra sitt liv. Hon

Pernilla Andersson, Erik Ohlsson i Millencolin och Lisa Miskovsky och pratar om fiske,