Inspiration & kreativitet: Allt är en remix

Att inspireras av andra är grunden för att skapa något nytt. Denna artikel handlar om kreativitet, skapande och vikten av att inspireras för att kunna skapa något nytt:

 

Only those with no memory insist on their originality./ Coco Chanel

 

Otillåtet!

”plagiat, efterapning eller stöld av litterära eller konstnärliga verk, t.ex. avskrivning av annans verk utan att uppge upphovsmannen eller markera citat.”

 

Nothing is original. Steal from anywhere that resonates with inspiration or fuels your imagination … Authenticity is invaluable; originality is non-existent. And don’t bother concealing your thievery — celebrate it if you feel like it./ Jim Jarmusch

 

Tillåtet!

”inspiration (latin inspira´tio, av inspi´ro ’blåsa i’, ’inandas’, blåsa liv i’, ’inspirera’), andlig ingivelse som sätter en människa i stånd att tänka, tala eller handla på ett sätt som förefaller vida övergå hennes egen förmåga.” /Nationalencyklopedin.

 

Originality is nothing but judicious imitation./ Voltaire

 

Människan tycker om kopior!

Vi gillar referenser, saker vi har sett och mött förut skapar trygghet. Istället för ett blankt papper kan vi använda oss av och fylla i information från tidigare erfarenheter. Utan dessa referenser har vi svårt att ta till oss det nya. Det vi känner till är dessutom tryggt och familjärt och därför något vi prioriterar. Att referera till sådant vi redan känner till är dessutom en naturlig ”lathetsreflex” som hjälper oss att spara energikrävande hjärnkapacitet genom att vi slipper ödsla kraft på att ta in och processa nya saker (vilket ändå kommer skapa en förståelse baserat på tidigare insamlad kunskap och referenser till sånt som redan finns samlat i vår hjärna).

 

I think influence is used as a nice word for plagiarism./ Gilbert Gottfried

 

Subliminal påverkan

Mycket av det vi tar in är omedvetet: Hur lätt vi påverkas av det som vi exponeras för utan att registrera det visar mentalisten Derren Brown i filmen nedan där han ger i uppdrag till två killar som jobbar på en reklambyrå att skapa en kampanj:

 

Derren Brown – subliminal påverkan

a

Plagiat är roten till kreativitet

En skaparprocess uppstår ofta genom att vi tar in något som ger oss inspiration och processar det med saker vi redan har i hjärnan – Ut kommer alltså en ”remix” som, när den presenteras i en ny kontext kan uppfattas som unik.

 

Roten till kreativitet sker genom en form av plagiat, ofta kallad inspiration, vilket alltså skapar utveckling genom att hämta näring från olika existerande källor.

 

Plagiat av plagiat av plagiat av plagiat av plagiat… = ”original”

 

We have always been shameless about stealing great ideas/ Steve Jobs

 

 

Alla original är redan gjorda

De mest framgångsrika företagen brukar vara duktiga på att stjäla. Exempelvis gör IKEA ständigt varianter på andra designers möbler, klädföretag som H&M gör varianter på andras kläder och så vidare… 2010 sa Steve Jobs ”I´m, going to destroy Android, because it´s a stolen product. I´m willing to go thermonuclear war on this.” och glömde i sin iver bort att han fyra år tidigare (1996) öppet erkänt sina egna stölder ”We have always been shameless about stealing ideas.” – kontentan: Stöld är källan till utveckling. Kirby Ferguson som gjort filmen ”Everything is a Remix” menar att problemet är upphovsrätt och patentlagar, grundade med avsikten att entusiasmera, istället har blivit till en stoppkloss som kväver kreativitet och utveckling.

 

 

It’s not where you take things from – it’s where you take them to./ Jean-Luc Godard

 

 

 

Film: Everything is a Remix

Tid: 37.29 min.

Kopiera, kombinera och förändra – för att nya idéer ska uppstå och utvecklingen ska gå framåt krävs gamla idéer som startmotor att bygga vidare på. Att ingenting är original är kontentan i den hyllade och inspirerande filmen ”Everything is a Remix” – en film som också är ett inlägg i debatten kring kopiering och lagliga rättigheter:

 

Everything is a Remix Remastered (HD)

 

Kapitel:

 1. The Song Remains The Same: Från att kopiera till att kopieras.

  Ex. Led Zeppeling och bland annat ”Stairway to Heaven” och ”When The Levee Breaks”:  Beastie Boys, Enigma, Dr Dre, Eminem. Chic´s ”Good Times”, Sugar Hill Gang, Grand Master Flash, Father MC, Will Smith, Daft Punk.

 2. Hollywood: Remix Inc.

  74 av 100 filmer som box office-hits är remakes, uppföljare eller baserade på böcker eller TV-spel, etc…

 3. The Elements Of Creativity:  Kopiera, förändra, kombinera – Nya idéer kräver gamla idéer.

  Ex. Bob Dylan, Darwins Evolutionsteori, Telefonen, Gutenbergs tryckpress, World Wide Web, Apple MacIntosh. Ray Charles.

 4. Social Evolution: Kopiering som källa till utveckling – Copyright och upphovsrätt.

  Ex. Apple, George Harrison stämd på 15 miljoner kronor för låten ”My Sweet Lord”, Disney, Grafiska designern Shepard Fairey, Mjukvarukriget.

 

 

To copy others is necessary, but to copy oneself is pathetic./ Pablo Picasso

 

 

Författaren och konstnären Austin Kleons TED Talk ”Steal Like An Artist” är ett kreativt manifest baserat på 10 saker han önskar att han hade hört när han började. Klart matnyttigt och intressant:

 

 

I go to the past for research. I need to know what came before so I can break the rules./ Vera Wang, modedesigner

 

Originality is undetected plagiarism./ W. R. Inge

 

Copy from one, it's plagiarism; copy from two, it's research./ Wilson Mizner

 

 

Skapa din egen inspirationslåda

Gör som exempelvis Woody Allen; skaffa dig en inspirationslåda att samla sånt du gillar; exempelvis anteckningar, artiklar eller småprylar – en guldgruva att ta till när idéerna tryter. För digital ”låda” rekommenderas appen Pearltrees (som du hittar i Google Play (Android) eller App Store) (Apple).

 

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.