1 KVM LIN

Alla kan odla lin! Allt du behöver är fröer och en kvadratmeter.

 

Är du nyfiken på att lära dig mer om linet, från frö till textil? Då är 1 kvm lin något för dig. 1 kvm lin är ett nordiskt projekt med syfte att förena odlingsintresse och skaparglädje samtidigt som man vill öka medvetenheten kring dagens textila produktion och konsumtion.

 

Berättelser om 1 KVM LIN (tid 15:49).

Från mormor till kulturgärning

1 kvm lin föddes våren 2020 Västra Götaland efter en idé av etnologen Inger Widhjas som kom ihåg hur hon som liten odlade lin på en liten plätt tillsammans med sin mormor och hur denna en gång viktiga kulturväxt i vår tid håller på att glömmas bort.

2021 blev 1 KVM LIN ett nationellt projekt och från och med 2022 är alltså projektet nordiskt.

Lin (bild: Hemslöjden). 

Himmelsblå nytta

Lin har flera användningsområden; du kan använda dess fibrer till att göra linnetyg av, du kan pressa den till linolja, och så är det rackarns bra för magen; strö dina egenodlade linfrön på din yogurt och ha det som ingrediens i matbrödet vet ja! Och så är ju blommande lin en ögonfröjd, bara det är skäl nog att odla sin egen lilla täppa.

 

Linknoppar (bild: Hemslöjden).

 

I Sverige är det hemslöjdsföreningar och regionala hemslöjdskonsulenter som bjuder in till att odla – från norr till söder, från frö till fiber.

 

Linblom (bild: Hemslöjden). 

Är du intresserad av att vara med så hittar du kontaktinformation till respektive region som deltar i 1 kvm lin genom att klicka HÄR! 

Är du sugen på att på egen hand så 1 kvm lin så kan du beställa från Hemslöjden i Skåne som säljer frön i sin digitala butik genom att klicka HÄR!

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

Prutthumor är alltid kul, å det är något man verkar ha uppskattat långt

Pernilla Andersson, Erik Ohlsson i Millencolin och Lisa Miskovsky och pratar om fiske,

Ljuva syrén - att plocka in denna vackra försommarblomma är det många som

Hennes bok inspirerade till filmen “Avatar”, över 5.5 miljoner har sett hennes föreläsning.