Viol – det kärleksfulla vårtecknet

Välkommen till violens förtrollande värld, en blomma som inte bara är en fröjd för ögat utan också en delikatess för gommen. Denna mångsidiga blomma har en rik historia och är omgiven av charmiga anekdoter. Låt oss dyka ner i violens värld och upptäcka var du kan hitta dem, när de kan plockas, och hur du kan använda dem i köket.

Viol: Zeus, Eros kärlekspilar & Venus

I den antika grekiska och romerska mytologi hade violen stor symbolik och förknippades med olika gudar och gudinnor: Till exempel trodde grekerna att blomman skapades av guden Zeus som en symbol för kärlek och skönhet. Det sades även att blomman dök upp på ängarna där Zeus son Eros (Amor) hade skjutit sina kärlekspilar.

Romarna, å sin sida förknippade violen med Venus – kärlekens och skönhetens gudinna. De trodde att blomman hade kraften att förstärka kärlekskänslor och sexuella begär.

Inom den nordiska folkloren har skogsviolen ofta associerats med romantik och nostalgi.

Violen – bland vitsippor & penséer

Violer finns över hela världen och totalt lär det finnas över 600 olika arter. I Sverige finns endast 19 vildväxande arter av violsläktet. Släktet Viola beskrevs formellt första gången av Carl Linné 1753.

De flesta violer är violetta i färgen (därav namnet Viola/viol), dock finns dom även som blå, gula, och vita liksom flerfärgade blommor.

Backviol, ängsviol, styvmorsviol, sandviol och sumpviol är några exempel på svenska violsorter. Till violfamiljen räknas även en annan typisk vårblomma, nämligen vitsippan (även om den inte är en violsort i strikt bemärkelse). Köpeblommor som också räknas till släktet är exempelvis penséer.

Den vanligaste violen i Sverige är skogsviol. Skogsviolens latinska artepititet ” riviniana” härstammar från den tyska läkaren och botanikern Augustus Quirinus Rivinus (1652-17231).

Och så ska vi inte glömma luktviolen, men den återkommer vi till strax…

 

Plocka: Bara en doftar & smakar

Alla svenska violarter är ätliga men märkligt nog är alla utom en luktlös: Är du ute efter doft och smak så är det luktviolen (Viola odorata) som gäller – blomman som bär den karakteristiska violdoften och en svag smak av lakrits.

Luktviol har sedan medeltiden odlats för sin väldoft och är spridd från parker, täppor och kyrkogårdar. Arten förekommer i södra delen av landet norrut till Dalarna och Medelpad.

Violen slår ut tidigt och är ett riktigt vårtecken, du hittar den från april till oktober. Trivs bäst gör den vanligen i skuggiga och fuktiga miljöer; gärna i skogsbryn, under lövträd eller längs skogsstigar på ängar och i trädgårdar. Som bäst är violen att plocka tidigt på våren och då med fördel på morgonkvisten då doften lär vara som starkast.

Skördar viol gör du genom att klippa av stjälken tätt inpå blomhuvudet.

Recepttips med viol

Violens blommor är inte bara vackra att se på, de är också ätliga och kan användas för att förgylla en mängd rätter. Exempelvis kan den användas som ögonfröjd och smaksättare i en sallad, garnering på en tårta, bakelse eller i en efterrätt, göra marmelad eller en sirap på (som är utmärkt att ringla över glass) eller klassikern violsocker. Du kan även göra en violsnaps genom att lägga blommorna i sprit och därefter söta med socker efter behag (Ps. Den lila färgen får du tillbaka genom att justera färgen med citronsaft).

Sist men inte minst så går även bladen att äta, vilka passar utmärkt i en sallad.

Nästa gång du vandrar i skogen, håll utkik efter denna lilla juvel och låt den inspirera dig till nya kulinariska äventyr.

 

 

Hot stuff logo

Mumsfilibaba! Violsirap är ett smart sätta att bevara violens karakteristiska smak och färg.

Att inspireras av andra är grunden för att skapa något nytt. Denna artikel

En riktig läckerbit; Ögonfröjd till bjudmat och som uppskattad gå-bort-present: picklade ramslöksknoppar brukar

Cinema estote     Vinnare av Guldbjörnen Berlin Filmfestival 2006. Publikens val och Brateks