Löktrav: Naturens dolda skatt

Löktrav, är en av naturens små goda. Med sin diskreta närvaro i skuggiga lundar och sin förmåga att förvandla en vanlig måltid till en smakupplevelse, är löktrav mer än bara ett ogräs:

 

Löken som inte är en lök

Trots att löktrav (Alliaria petiolata) har en distinkt smak och doft av vitlök, dess förnamn är ”lök” liksom det vetenskapliga ”Allaria” är en böjning av lökväxternas Allium så tillhör löktraven inte familjen lökväxter. Dess tillhörighet finner vi när vi upptäcker en annan av växtens smaker som är senap – och genom denna ledtråd hamnar vi bland kålväxter (som senap tillhör) – en familj som även innehåller växter så som vitkål, kålrot, raps, rädisa och krasse.

 

Ahh haaa! – Intressant fakta

Inom folkmedicinen har löktrav använts för en mängd olika sjukdomar, bland annat mot andtäppa, som urindrivande medel och för sina antiseptiska egenskaper.

Fjärilar gillar löktrav; larver till fjärilsarter så som aurorafjäril, kålfjäril och rapsfjäril använder den gärna som värdväxt.

Löktravens frön är som små tidskapslar som kan ligga i jorden i upp till fem år innan de börjar gro.

En annan rolig detalj är att vid riklig förekomst i betesmarker ger den löksmak åt mjölkprodukter.

 

 

Plocka löktrav

Löktrav trivs bäst i mullrik jord under skuggan av träd och hittas främst i södra och mellersta delarna av Sverige. Den finns även i västra Norge och sydöstligaste Finland. Intressant nog klassas löktrav som en invasiv art i Nordamerika, där den först introducerades från Europa på 1800-talet som medicinal- och kryddväxt.

Plockas görs den bäst under april – juni då bladen ännu är späda och ljusgröna – allra bäst innan den blommat.

Smart plocktips: Liksom sparris bryts skaftet när den böjs bakåt där gränsen går mellan att vara mjäll och trådig. Gör så redan när du plockar så får du med dig dom fina delarna hem.

Ät i rimliga mängder
Löktrav bör ätas i begränsade mängder, exempelvis som smaksättare i mat, detta eftersom bladen innehåller erukasyra och glukosinolater som kan brytas ner till bl.a. blåvätesyra, som är giftig.

Som bäst är löktravens blad då dom ännu är späda och ljusgröna.

Från stenålderskök till lyxrestaurang

Löktrav har en lång historia i det nordiska köket och lär ha använts åtminstone sedan stenåldern som krydda i matlagningen. Efter att på senare tid ha varit så gott som bortglömd, mest setts som ett ogräs och fått stå i skuggan av ramslök har den idag höjt sin status då den blivit till en delikatess på finrestaurangerna inom det som brukar kallas det nya nordiska köket. Exempelvis älskar man löktrav på Noma i Köpenhamn (utsedd till världens bästa restaurang hela fem gånger).

 

Löktrav – recepttips

  • Löktrav är inte bara en vacker växt utan också en ätlig och nyttig sådan. Bäst är den i det kalla köket då långvarig upphettning får de flyktiga aromämnena att försvinna.
  • Blad och skaft (se plocktips nedan) kan ätas råa i sallader eller användas för att krydda soppor och såser, till vinägrett, dipsås, i gratänger eller i en omelett… Även de unga skotten och fröna kan även användas som krydda. Till och med roten är ätbar och har förutom vitlöken en smak som påminner om rädisa/pepparrot (som bör skördas innan växten blommar).
  • De hjärtformade bladen närmast marken har en starkare lukt av vitlök än de nässellika blad som sitter på stammen högre upp – båda bladtyperna passar bra i matlagning.
  • Sist men inte minst kan även blommorna användas som smakgivare och dekoration i maten: exempelvis är dom en ögonfröjd i sallader.

 

 

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

Pizzan må vara italiensk men något svenskare än pizzasallad får man leta efter.

Cinema estote     Back to the Moon är en hyllning till den banbrytande

Älggräs (Filipendula ulmaria) även känd som älgört, är en flerårig ört som tillhör

En riktig läckerbit; Ögonfröjd till bjudmat och som uppskattad gå-bort-present: picklade ramslöksknoppar brukar