
Våtarv – krispig superfood
Våtarv eller natagräs (Stellaria media), är Sveriges 4:e vanligaste ogräs så chansen är stor att du har en hel buffé utanför dörren – Flåt! Nyttoört menar jag förstås, för det är nära skam att kalla den något annat då den är en riktig näringsbomb och gratis superfood tillgänglig för alla:
Våtarv – en riktig vitaminbomb
Våtarv (Stellaria media) är en näringsrik växt som ofta betraktas som ogräs, men faktiskt är en riktig näringsbomb och en av våra stora superfood-växter. Studier visar att våtarv är mer näringsrik än både spenat och grönkål, som annars räknas som några av våra mest näringsrika odlade bladgrönsaker.
Våtarvens näringsinnehåll:
- Våtarv har ett högt proteininnehåll. Nästan 15% av bladens torrvikt utgörs av proteiner, vilket inkluderar alla essentiella aminosyror.
- Innehållet av kolhydrater är ovanligt högt för en grön växt.
- Särskilt späda blad innehåller en betydande mängd vitamin C. Och dessutom flera nyttiga B-vitaminer.
- Våtarv är rik på flera viktiga mineraler och spårämnen, inklusive: Kalcium, kalium, fosfor, koppar, magnesium, järn och zink.
- Våtarv innehåller även kärlstärkande antioxidanter som betakaroten och andra flavonoider.
- Den innehåller även den essentiella omega-6-fettsyran gammalinolensyra (GLA).
- Slutligen innehåller våtarv även saponiner, en familj av kemiska ämnen har flera positiva sidor (exempelvis anses saponiner minska risken för cancer och sänka blodsockerresponsen), dock ska saponiner inte överkonsumeras.
Inget att tveka på här alltså – nyttigare ört går knappast att hitta.
Intressant fakta om våtarv
- För många fåglar är våtarv en delikatess; därav brukar den i Skåne kallas fågelgräs, samma ursprung har även det engelska namnet ”chickweed”.
- Växten kan användas som en naturlig indikator för markens kväveinnehåll – där den trivs är det ofta gott om kväve i jorden.
- Det finns en gammal talesätt som säger att om våtarv växer rikligt under våren, kommer sommarens väder att bli fuktigt.
- Våtarven är en riktig akrobat! Den har olika tropismer (fancy ord för växtrörelser) som gör att den kan vika sina blad uppåt på natten för att spara värme.
- Den har en enkel strimma av hår på stammen som fungerar som en vattenrutschkana för regndroppar.
Våtarv – gratis superfood.
Plocka & använd våtarv
Våtarv är lätt att känna igen med sina små vita blommor och parvis sittande blad.
När du ska plocka våtarv, se till att välja de unga, friska bladen och undvik de som ser gula eller vissna ut. Våtarv växer snabbt, så det är bäst att plocka den regelbundet för att uppmuntra ny tillväxt.
Våtarven är en riktig allround-stjärna när det gäller växtsäsong – den kan börja gro redan vid 0 °C så du kan hitta den nästan året runt, bäst är den på våren och hösten när den är som saftigast. Särskilt bra trivs den i fuktig jord.
Våtarv har en smak som påminner om ung majs eller som en blandning av machésallad och ärtskott och är som bäst när den plockas ljusgrön och saftig.
Smarriga recept med våtarv
Våtarv kan användas i en mängd olika recept. Ät den dock inte för sig själv då den kan ge samma slags beläggning på tänderna som du får av råa bananer – använd den alltså gärna tillsammans med annat:
Enklast är att lägga den krispiga örten på mackan eller att göra en våtarvssallad tillsammans med gurka tomater finhackad rödlök, alternativt kan du prova på att göra en våtarvsstuvning (följ recept på spenatstuvning). Eller varför inte göra en näringsrik pesto med nordisk touch:
Våtarvs-pesto à la Tallegren
För att göra den här supernyttiga peston behöver du:
– En näve färsk våtarv
– En handfull solrosfrön (så mycket billigare än pinjenötter).
– En klyfta vitlök (eller två om du vill hålla vampyrerna borta).
– En skvätt olivolja
– Salt och peppar efter smak.
– En nypa smakrik ost; ex västerbotten- eller vällagrad prästost.
Mixa allt i en matberedare tills du får en härlig grön smet.
Voilà! Du har just gjort världens kanske hälsosammaste pasta-topping. Smaklig spis!
