Alm: Manna från himlen

Almen, eller Ulmus glabra, är ett av våra mest älskade lövträd med en lång historia och många fascinerande egenskaper. Den har inte bara varit en del av nordisk natur i tusentals år, utan också spelat en viktig roll i kultur, hantverk och matlagning genom tiderna. Här får du veta allt om almen – från dess historia till praktiska plockningstips och recept.

Historien om almen

Almen invandrade till Skandinavien för cirka 9 000 år sedan under en värmeperiod och spred sig ända upp till norra Jämtland och södra Lappland. Efter klimatförändringar drog den sig tillbaka och finns idag främst i södra Sverige. Trädet har också haft stor symbolisk betydelse i antikens Grekland, där det kopplades till död och sorg, samt i nordisk mytologi där Embla, den första kvinnan, skapades från almträdet. Namnet Embla anses betyda ”liten alm”.

Träd med mogna almfrön.

Fascinerande fakta om alm

  • Det finns tre almarter som växer naturligt i Sverige. Almen (Ulmus glabra) är den vanligaste, medan lundalmen (Ulmus minor) och vresalmen (Ulmus laevis) bara växer vilt på Öland och Gotland. Almen delas ibland in i underarterna skogsalm (Ulmus glabra ssp. glabra) och bergalm (U. glabra ssp. montana).
  • Höjd och styrka: Almen kan bli upp till 30 meter hög och har ett djupt rotsystem som gör den stormfast.
  • Virke: Almens trä är segt, hårt och motståndskraftigt mot röta. Det har använts för att bygga allt från kvarnhjul till möbler.
  • Ekologi: Almen är värd för över 250 arter, inklusive fjärilar och skalbaggar som söker skydd bland dess blad.
  • Almsjuka: Tyvärr hotas almen av almsjukan, en svampinfektion som sprids via almsplintborrar.

Almen i folktron

I folktro sägs almblad kunna ge profetiska drömmar om de placeras under kudden. I England användes alm som ett mått på årstiderna: ”När almbladet är lika stort som en musöron, då kan du så din korn utan oro”.

Almfrön.

 

Vad är ätbart på alm?

Almens bark har historiskt kokats för att behandla brännskador, medan den inre barken tuggades mot förkylningar, detta är väl dock inget att rekommendera idag, däremot är fröerna även kallad manna en delikatess (även om dom växer ovan där så har dom inget med den manna som nämns i bibeln att göra mer än att det är något positivt och gott som går att äta i rättan tid (säsong). Med en smak av hasselnöt och potatis är dom en delikatess som bör provas på mackan eller i en sallad.

Plockningstips

Almens frön, eller ”manna”, är bevingade nötter som mognar tidigt på våren.

För att samla fröer:

  • När? I slutet av maj börjar de gröna fröerna att bli bruna – då är det dags att plocka innan de blåser bort.
  • Hur? Dra försiktigt av fröklasarna utan att skada trädet.
  • Förvaring: Förvara fröerna i kylskåp i bomulls- eller papperspåsar alternativt i en plast-påse/låda med hushållspapper i botten för att hålla dem torra.

Almfrön är perfekt på mackan.

 

Recept med våtarv

Våtarv kan användas i en mängd olika recept. Enklast är att lägga den krispiga örten på mackan eller att göra en våtarvssallad tillsammans med gurka tomater finhackad rödlök, alternativt kan du prova på att göra en våtarvsstuvning (följ recept på spenatstuvning). Eller varför inte göra en näringsrik pesto med nordisk touch:

Recept: Almfrösallad

Ingredienser:

  • En näve färska almfrön
  • 1 dl hackad persilja
  • Saften från ½ citron
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner:

  1. Skölj almfröerna noggrant.
  2. Blanda fröerna med persilja i en skål.
  3. Pressa över citronsaft, tillsätt olivolja och krydda med salt och peppar.

Servera som en lätt förrätt eller tillbehör.

Smaklig spis!

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

Björksav var förr ett viktigt vitamintillskott på vårvintern och har en lång historia

    Recept: Princesskorpor (ca 75 skorpor) Ingredienser: 7 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 1 tsk kardemummakärnor 0,5 g saffran 1.5

Yummi yummi! Granskott är rika på vitaminer, inte minst C-vitamin, och innehåller även

Löktrav, är en av naturens små goda. Med sin diskreta närvaro i skuggiga