Gör din egen, Pucko!

En riktig kultklassiker har den blivit, Pucko. Idag något av en självklarhet i korvmojen men sitt stora genomslag fick den tack vare charterturismen under 60-talet. Men varför heter drycken egentligen Pucko? Å är du sugen på att göra din egen Pucko så missa inte receptet med specialingrediensen som gör att du får till en alldeles egen mumsig hemmagjord Pucko:

 

Pucko: Med inspiration från en glass

Puckpriser och glasspapper från 1956. Arbete vid reklamavd. Mjölkcentralen i Oppeby. 1955.

 

Pucko föddes på sterilgräddefabriken i Järlåsa, där man tillverkade Riddargrädde och Krongrädde. Fabriken var till en början privat, men köptes av Mjölkcentralen 1939. 1953 började man på prov tillverka Pucko och året efter lanserades den officiellt.

Namnet Pucko fick chokladmjölken från den mycket populära glasspinnen Chokladpuck, som tillverkades av Glace-Bolaget, som också ägdes av Mjölkcentralen. Ett namn som hämtades ur germansk folktro där figuren Puck (eller Robin Goddfellow som han också kallas i England och Irland) var ett spefullt naturväsen, främst känd som upptågsmakare i William Shakespeares pjäs ”En midsommarnattsdröm” (samma väsen utvecklades dock i Skandinavien till en ond figur kallad Puke). Men naturligtvis var det Shakespears figur man inspirerades av; glatt, historiskt och även lite finkulturellt.

Puck var faktiskt ett namn som i en eller annan form återkom på flera av Mjölkcentralens produkter. Förutom glass fanns även en ost som kallades Puck och från 1954 alltså även en chokladdryck (med ett O tillagt på slutet).

 

 

Charterresor fick svenskarna att upptäcka chokladdrinken Lumumba. Bild: ur boken “Charter till solen”.

 

Svenskarnas Mallorcaresor gjorde Pucko populär

Pucko gjorde inte särskilt stort väsen av sig när den började lanseras på allvar 1954 dock blev den stegvis allt mer populär.  Dess riktigt stora genomslag kom dock under mitten av 1960-talet, då produktionen mer än tiodubblades. Enligt Åke Andersson, som var fabriksföreståndare i Järlåsa, berättade i personaltidningen Mjölkdags att försäljningsökningen berodde mycket på att svenskarna i stort antal åkte på nymodigheten charterresor:

 

Jo, det är nämligen så att på Mallorca lär chokladmjölk med konjak i höra till en av de specialiteter som turisterna gärna faller för. Det kallas Lumumbadricka.

 

Puckoflaskan – med inspiration från Coca-Cola

När man skapade Pucko ansåg man formgivningen av flaskan vara viktig för att locka kunder och för att få dem att känna igen produkten. Den första flaskan hämtade sina drag från den klassiska Coca-Colaflaskan (se ovan), den blev dock inte särskilt långlivad. Istället formgavs en ny flaska, som kom att leva kvar ända till år 2000, man gjorde då några smärre förändringar men i mångt och mycket ser den ändå ut som den tidigare.

 

 

Puckoreklam från 80-talet (loop).

 

 

Så här gör du din egen Pucko:

 

Pucko har ju med tiden blivit något av en självklarhet i korvmojen, så inte är det så konstigt att författaren Eva Levin i sin bok “Korvkiosken” delar med sig av ett recept på hur du kan göra din egen hemlagade Pucko:

 

Det här behöver du:

  • 1 msk kakao
  • 1 msk socker
  • 0,5 msk kolasås
  • 2 msk grädde
  • 2 dl mjölk

 

Instruktioner:

1. Lägg i kakao, socker, kolasås och grädde i en shaker eller en burk med lock. Sätt på locket och skaka kraftigt.

2. Slå i mjölken och sätt på locket och skaka kraftigt igen.

3. Det kan vara svårt att få kakao att lösa sig i mjölk när den är kall därför använder man lite grädde som hjälp.

 

Avnjut din hemmagjorda Pucko som den är eller…

 

 

…gör dig en charterklassiker a la Pucko-Lumumba:

 

  1. Värm upp 1,2 dl Pucko i en kastrull.
  2. Tillsätt därefter 4-6 cl brandy eller konjak.
  3. Toppa med en klick grädde och riven choklad!

 

 

    Gott gotti gott gott!

     

    Hot stuff logo

    Att inspireras av andra är grunden för att skapa något nytt. Denna artikel

    Rotningshormon i form av gel och liknande preparat har på grund av sina

    Yummi, yummi - Enkelt och snabbt! Fattiga riddare är knappast någon nyhet, dock

    af Tallegren rycker i skägget och botaniserar bland ansiktsbehåring smyckade med allt från