Gonks & ”Loppan” 1967

Klart knasig, å den fastnar som ett plåster; ”Loppan” av bandet Gonks blev en riktig plåga då den kom 1967. Låten placerade sig högt på både Tio-i-topp och Kvällstoppen. Gonks har även en speciell relation till Rolling Stones, ett band dom umgicks med under några dagar 1965. Och så va det ju det där med Ulla-Bella…

Tradjazz som blev pophit

Ursprungligen är låten ”Loppan” en tradjazz-låt som heter ”Down at papa Joe´s”, en låt bandet på ploj brukade spela live. Att man valde en tradjazz-låt som pop-band låter kanske lite märkligt men har sin naturliga förklaring: innan Gonks spelade nämligen några av medlemmarna i just tradjazz-band. Idén att spela in låten lär komma från Tommy Blom i Tages som hört den under en spelning och trodde den kunde bli en hit (efter att Gonks haft några på test till Tio-i-Topp men inte kommit in på listan).

Gonks – Loppan (1967) LOOP

Bandet kom från Malmö och medlemmarna var: Ulf ”Masken” Andersson, trummor och sång, Bo-Folke ”Mora” Mårtensson, sologitarr, Ola Ström, kompgitarr och Hans ”Tersen” Ljungqvist, bas.

Bandet existerade mellan åren 1964-69. Skälet till att bandet slutade är enligt bandmedlemmarna att diskjockeys blev populära och plötsligt ville ingen betala extra för ett liveband.

Ola Ström (tvåa från höger) blev sedan tokkänd genom bland annat TV-programmet Toffelhjältarna och Solstollarna och då inte minst genom figurerna direktör Knegoff och Ulla-Bella.

Fakta: Bandnamn
Gonks är en docka som kom från England under 1960-talet. Leksakerna fick stor spridning världen över på grund av sin kitschiga stil och att kändisar så som Ringo Starr och Peter Sellers talade om dom. Figurerna kunde se ut på lite olika sätt, en variant är den som bandet står och håller i på inledningsbilden till den här artikeln.

Gonks & Rolling Stones

Gonks medverkar i dokumentären ”Rolling Like a Stone” (2005) av Stefan Berg och Magnus Gertten. Filmen kretsar kring en gammal filmrulle från 1965 filmad under en fest i Ola Ströms bortresta föräldrars lägenhet på Fersens väg i Malmö.

Rolling Like a Stone: ”Stenarna” i Malmö 1965. 

På festen finns Gonks, liksom bandet Namelosers, ett gäng vanliga tjejer och killar och… några långhåriga grabbar från England som ska spela på stans lokala rockklubb Bongo: Bandet har ännu inte slagit igenom stort men är det första internationella popbandet som besöker Malmö. Killarna är Mick Jagger, Keith Richards och Brian Jones från The Rolling Stones.

Och med det säger vi:

Loppan, loppan, loppan HEJ!

 

Sugen på mer 60-talsmusik?

Lyssna på: Maxat – Radio Estote 60´s.

 

➟ Kolla även in & följ estotes andra listor på Spotify.

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

    Romantik är en flerfaldigt prisbelönt, tragikomisk film om att vi aldrig kan

Pizzan må vara italiensk men något svenskare än pizzasallad får man leta efter.

Ljuva syrén - att plocka in denna vackra försommarblomma är det många som

Hennes bok inspirerade till filmen “Avatar”, över 5.5 miljoner har sett hennes föreläsning.