Gonks & “Loppan” 1967

Klart knasig, å den fastnar som ett plåster; “Loppan” av bandet Gonks blev en riktig plåga då den kom 1967. Låten placerade sig högt på både Tio-i-topp och Kvällstoppen. Gonks har även en speciell relation till Rolling Stones, ett band dom umgicks med under några dagar 1965. Och så va det ju det där med Ulla-Bella…

 

Tradjazz som blev pophit

Ursprungligen är låten “Loppan” en tradjazz-låt som heter “Down at papa Joe´s”, en låt bandet på ploj brukade spela live. Att man valde en tradjazz-låt som pop-band låter kanske lite märkligt men har sin naturliga förklaring: innan Gonks spelade nämligen några av medlemmarna i just tradjazz-band. Idén att spela in låten lär komma från Tommy Blom i Tages som hört den under en spelning och trodde den kunde bli en hit (efter att Gonks haft några på test till Tio-i-Topp men inte kommit in på listan).

 

Gonks – Loppan (1967) LOOP

 

Bandet kom från Malmö och medlemmarna var: Ulf “Masken” Andersson, trummor och sång, Bo-Folke “Mora” Mårtensson, sologitarr, Ola Ström, kompgitarr och Hans “Tersen” Ljungqvist, bas.

Bandet existerade mellan åren 1964-69. Skälet till att bandet slutade är enligt bandmedlemmarna att Diskjockeys blev populära och plötsligt ville ingen betala extra för ett liveband.

Ola Ström (tvåa från höger) blev sedan tokkänd genom bland annat TV-programmet Toffelhjältarna och Solstollarna och då inte minst genom figurerna direktör Knegoff och Ulla-Bella.

 

 

Fakta: Bandnamn
Gonks är en docka som kom från England under 1960-talet. Leksakerna fick stor spridning världen över på grund av sin kitschiga stil och att kändisar så som Ringo Starr och Peter Sellers talade om dom. Figurerna kunde se ut på lite olika sätt, en variant är den som bandet står och håller i på inledningsbilden till den här artikeln.

 

 

Gonks & Rolling Stones

Gonks medverkar i dokumentären “Rolling Like a Stone” (2005) av Stefan Berg och Magnus Gertten. Filmen kretsar kring en gammal filmrulle från 1965 filmad under en fest i Ola Ströms bortresta föräldrars lägenhet på Fersens väg i Malmö. På festen finns Gonks, liksom bandet Namelosers, ett gäng vanliga tjejer och killar och… några långhåriga grabbar från England som ska spela på stans lokala rockklubb Bongo: Bandet har ännu inte slagit igenom stort men är det första internationella popbandet som besöker Malmö. Killarna är Mick Jagger, Keith Richards och Brian Jones från The Rolling Stones…

 

Rolling Like a Stone: “Stenarna” i Malmö 1965. 

 

Historien om Rolling Stones besök i Malmö 65 kommer vi att återkomma till i Estote. Prenumerera gärna eller följ oss i sociala medier så får du full koll.

 

Och med det säger vi:

Loppan, loppan, loppan HEJ!

 

 

Sugen på mer 60-talsmusik?

Lyssna på: Maxat – Radio Estote 60´s.

 

➟ Kolla även in & följ estotes andra listor på Spotify.

 

Missa inte berättelsen om: Svennes krokiga väg till Hep Stars

 

Hot stuff logo

Hej kaffemoster! Nu finns fin fina argument för att sitta och jobba på

Fågelsång och naturljud har en bevisad effekt på människors hälsa. Dock inte vilken

Älggräs (Filipendula ulmaria) även känd som älgört, är en flerårig ört som tillhör

Omslaget till singeln ”God Save The Queen” har röstats fram som världens bästa