Sex Pistols logokreatör i punkig klimatkamp

Omslaget till singeln ”God Save The Queen” har röstats fram som världens bästa skivomslag någonsin och bilden med drottning Elisabeth med säkerhetsnål genom näsan har dessutom utnämnts till den enskilt mest ikoniska bilden för hela punkeran.

 

Omslag till singeln ”God Save The Queen”. Design: Jamie Reid, 1977

Upphovspersonen är grafiska formgivaren Jamie Reed som kom att bli Sex Pistols ”hovleverantör”; förutom ”God Save The Queen” gjorde han även omslagen till singlarna ”Anarchy in the UK”, ”Pretty Vacant” och ”Holidays in The Sun” och sist men inte minst fullängdaren och tillika Sex Pistols enda studioalbum: ”Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols”.

 

Fullängdsplattan ”Never Mind The Bullocks…”. Design: Jamie Reid, 1977.

I en intervju i musikmagasinet Louder Sound berättar bandets manager Malcolm McClaren att ”Vi ville göra det fulaste omslaget vi kunde tänka oss/ Jag ville göra fulhet vackert.”

För att nå hela vägen fram behövde man dock någon som kunde hjälpa till med formgivningen, någon som vågade gå sin egen väg och bryta konventioner, och McLaren visste precis vem den personen var; I slutet av 60-talet hade han pluggat konst vid Croydon College Of Art och blev där kompis med en kille som hette Jamie Reid.

1976 skrev han ett kort telegram till honom med följande rader: ”Har de här killarna, intresserad av att jobba med dig igen.” Jamie nappade på erbjudande:

Med sin formgivning; utklippta bokstäver som hämtat ur ett utpressningsbrev och udda färgkombinationer föddes en punkestetik som idag är ikonisk.

Jamie Reid talade om punkkonst som en rörelse; ”Punkens stil var något som faktiskt växt fram några år tidigare/ den kommer från när jag och ett kollektiv i Croydon gav ut en anarkistisk tidning. Stilen hämtade jag därifrån”.

Stilen passade som handen i handsken till den rebelliska punkrörelsen med sin gör-det-själv-mentalitet.

Jamie Reid poserar i sin tischa för MDE (bild: Music Declares Emergency).

Jamie Reid designar T-shirt för miljön

I samma ikoniska manér som han en gång gav Sex Pistols har nu Jamie Reid designat en t-shirt för att stödja Music Declares Emergency – en organisation skapad av artister och andra personer inom musikindustrin för att genom musiken i centrum sätta fokus på den klimat- och ekologiska kris världen befinner sig i. Stöd gärna organisationen, exempelvis genom att köpa Jamies, eller någon annan cool design som du hittar i butiken (klicka loggan nedan).

 

Sex Pistols – God Save The Queen, i scenkläder av Vivianne Westwood. 1977.

 

 

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

Rödplister (Lamium purpureum) är ettårig och är hermafroditisk, vilket betyder att den förökar

Grindslanten är svenskarnas mest älskade och spridda konstverk. Det sägs att verket under

Detta är berättelsen om passionerad kärlek, svek, sexuella orgier, galenskap och ett livslångt

Alla kan odla lin! Allt du behöver är fröer och en kvadratmeter.   Är du