
Rallarros: Naturens fyrverkeri
Rallarros (Epilobium angustifolium), även känd som mjölkört, mjölke är den där ståtliga, rosa-lila blomman som du ser vaja i vinden längs järnvägar, hyggen och skogsgläntor under sommaren. Den är en riktig pionjärväxt – först på plats efter skogsbränder eller markstörningar, redo att ta över platsen med sina långa blomspiror och smala blad. Dessutom är den fin fin att laga godsaker med.
Historia: Från järnväg till medicinalväxt
Namnet rallarros kommer från järnvägsbyggarna, det vill säga rallarna, då växten bredde ut sig i deras väg längs nyanlagda järnvägsspår. Som medicinalväxt är dess historia betydligt längre än så; Inom folkmedicinen har den använts mot allt från att läka sår, dämpa feber till att lösa magproblem och ”manliga besvär”, detta särskilt i Östeuropa och Norden. I Estland blev rallarrosen officiellt medicinalväxt 1998 och marknadsförs där som botemedel mot ”99 sjukdomar”.
Ivan Chai, nödföda & kofoder
Att göra te av rallarros är något som varit populärt i Ryssland sedan tsartiden – mest känd idag under namnet Ivan Chai-te. Ett te som under en tid var en stor exportvara till Europa. Att göra te av rallarros lär även varit förekommande i norra Sverige och Finland i perioder när importerat te var dyrt eller svårt att få tag på. Det finns även dokumentation om att unga skott och blad har ätits som nödföda i vissa nordiska områden.
Rallarrosen lyser upp efter skogsbränder & kalhyggen.
Plocka rallarros: När, var, hur
- När? Plocka bladen och de unga skotten från juni till augusti, helst mitt på dagen när växten är torr och aromatisk.
- Var? Leta på soliga hyggen, längs järnvägar (men välj platser utan avgaser!), skogsgläntor och öppna marker – där rallarrosen trivs bäst.
- Hur: Plocka bara från rena områden, undvik vägar och industriområden. Lämna alltid några blommor kvar för pollinatörerna. Och glöm inte att rallarros är en riktig överlevare vilket gör att du kan hitta ditt eget ”Rallarrosställe” som du kan återkomma till år efter år!
Recept: Rallarros, mjölkört, mjölke
Ett tips är att plocka späda blad och använda i en sallad, dekorera även med blommor, det piffar upp vilken sallad som helst. Annat du kan göra med rallarros (aka. mjölke, mjölkört) är rallarrosgéle (Fireweed Jelly) eller Fireweed Shoots Sauté, det vill säga unga rallarrosskott som äts ungefär som som sparris. Recepten hittar du nedan:
Fireweed Jelly
- Plocka 5 dl rallarrosblommor (endast kronbladen).
- Koka upp 5 dl vatten, häll över blommorna och låt dra i 8–10 timmar.
- Sila och mät upp vätskan.
- Tillsätt 5 dl socker, 2 matskedar citronsaft och 1 paket pektin.
- Koka upp under omrörning och låt koka 1–2 minuter.
- Häll upp på steriliserade burkar och förslut.
Mjölke på burk: Rallarrosgelé aka. Fire Weed Jelly.
Fireweed Shoots Sauté
”Sauté” är köksfranska och kommer från verbet ”sauter” som betyder ”att hoppa”, vilket är en liknlelse med denna teknik där maten kastas runt i pannan (och hoppar), detta är något som görs på hög värme under kort tid.
- Plocka unga rallarrosskott (ca 10–15 cm höga).
- Skölj och ansa skotten.
- Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna.
- Fräs skotten med en nypa salt och peppar i 3–5 minuter tills de är mjuka.
- Servera som tillbehör, ungefär som sparris.
Läs även:
Rödplister – den lila vampyren, Parkslide: Den sura invasionen & Parkslidesaft: Invasiv trendig törstsläckare