
Maskrossnaps: Sommarens soliga skål!
Maskrossnaps är den perfekta kombinationen av naturens skatter och traditionens charm. Med sin solgula färg och unika smak blir den en given succé på sommarens middagsbord. Följ med på en resa genom tid och smak och lär dig hur du enkelt skapar denna magiska dryck hemma:
Maskrossnaps – En smakresa genom tiden
Maskrosen, med sina gyllene kronblad, har länge varit en symbol för sommar och sol. Exakt när man började krydda brännvin med maskrosor är det ingen som vet. Däremot vet man att kryddning av brännvin med örter blev populärt under 1500-talet, då dock främst för sina medicinska egenskaper. Trenden att själv krydda sitt brännvin med lokala växter för den goda smakens skull blev dock stort först på 1800-talet – en tradition som lever vidare idag hos alla oss som älskar att skapa drycker som på ett personligt sätt hyllar naturen och dess smaker.
Från stenålderskök till lyxrestaurang
Löktrav har en lång historia i det nordiska köket och lär ha använts åtminstone sedan stenåldern som krydda i matlagningen. Efter att på senare tid ha varit så gott som bortglömd, mest setts som ett ogräs och fått stå i skuggan av ramslök har den idag höjt sin status då den blivit till en delikatess på finrestaurangerna inom det som brukar kallas det nya nordiska köket. Exempelvis älskar man löktrav på Noma i Köpenhamn (utsedd till världens bästa restaurang hela fem gånger).
Recept: Tallegrens soliga maskrossnaps
Den här gyllene snapsen är en riktig godbit, dessutom enkel att göra och maskrosor det har dom flesta runt knuten. Den här rekommenderar jag verkligen att du ska göra, dessutom är den något extra att bjuda på:
Ingredienser
3,5 dl vodka eller annat brännvin
5 dl färska maskrosblommor (plocka dem gärna på soliga ängar för bästa smak)
1 ekologisk citron
Tillagning
1. Förbered blommorna: Skölj maskrosblommorna i kallt vatten för att avlägsna smådjur. Dra försiktigt av de gula kronbladen – det är dessa som ger snapsen dess unika smak och färg.
2. Krydda spriten: Dela upp brännvinet i två burkar. I den ena lägger du maskrosbladen, och i den andra citronens skal (använd potatisskalare för tunna remsor). Låt båda burkarna stå svalt i 48 timmar.
3. Sila och blanda: Sila innehållet från båda burkarna genom kaffefilter och blanda vätskorna. Förvara snapsen i en mörk flaska i kylen tills det är dags att servera.
Ps. Tillsätt socker efter smak så får du en egen maskroslikör – inte dumt att smutta på det heller!
Maskrossnapsens friska citrustoner och blommiga undertoner gör den till ett perfekt komplement till klassiska svenska rätter på sommarbordet; exempelvis gravad lax med dill, senapssill eller gubbröra med västerbottenost, eller för all del för sig själv som den snaps den är.
Gör din egen soliga maskrossnaps idag och låt dina gäster njuta av något alldeles extra! Skål!
Läs mer om maskrosor: Smarriga recept och smarta plocktips hittar du här: Maskros: Solen, månen & stjänorna och yummi yummi: Tallegrens granskott- & maskrosmarmelad.
