
Ängssyra: Naturens syrliga skatt
Upptäck ängssyra – den lilla växt som kan förvandla dina måltider från vardagliga till extraordinära. Här avslöjar vi allt du behöver veta om denna underskattade delikatess. Gör dig redo att bli förälskad i den svenska naturens egen citron!
Vad är ängssyra?
Ängssyra (Rumex acetosa) är en flerårig ört som kan bli upp till 80 cm hög. Med sina pilformade blad och oansenliga rödaktiga blommor är denna lilla växt en smakbomb.
Fascinerande fakta om ängssyra
- Mångsidig användning: Ängssyra har använts i tusentals år som mat, medicin och till växtfärgning.
- Naturligt godis: Barn som vallade boskap åt ofta ängssyrablad som ett slags godis.
- Oxalsyra: Ängssyra innehåller oxalsyra, vilket ger den dess karakteristiska syrliga smak.
- Växtfärgning: Roten kan användas för att färga tyg och ger en gul färg.
- Tvåbyggare: Ängssyran har han- och honblommor på olika växtindivider.
Plocka ängssyra
Du kan hitta ängssyra på ängar, betesmarker, åkerkanter och vägkanter. Bästa tiden för plockning är från tidig vår till höst. Ängssyra är en generös växt som finns i hela Sverige. De unga bladen är godast, så klipp gärna ner plantan under säsongen för att få nya, fräscha blad.
Plockfärdig ängssyra.
Ängssyra i matlagning
Ängssyra har en härligt syrlig unik smak och är dessutom fullpackad med vitaminer och mineraler. Inom matlagning har den historiskt använts på flera olika sätt: Exempelvis användes ängssyra förr inom samisk matkultur för att syra mjölk och göra den mer hållbar, vilket var särskilt värdefullt i tider utan kylskåp.
Andra sätt är att tillaga den franska klassikern potage Germiny (även kallad crème Germiny eller potage crème d’oseille) på svenska kort och gott; ängssyrasoppa som görs på färsk ängssyra, grönsaksbuljong, grädde, ägg och gräslök. I Polen har man en matigare variant som kallas Zupa Szczawiowa vilken innehåller både potatis, morötter och kött. Sauce à l’oseille är en annan fransk klassiker i form av en sås gjord på ängssyra, schalottenlök och grädde som serveras till lax eller kyckling. I Polen och Ryssland picklar man gärna ängssyra. Ängssyra kan förstås även användas i söta tillagningar; exempelvis i sylt eller marmelad. Du kan också göra en salladsdressing genom att köra ängssyra i en mixer och tillsätta olja alternativt mixa bladen med lite citronsaft till en syrlig grön sås att ha exempelvis till fisk eller dessert – perfekt till glass eller till min special; syrlig ängssyrasorbet som svalkar gudomligt en varm sommardag. Få ingredienser och så enkel att du inte ens behöver någon glassmaskin för att göra den:
Recept: Svalkande ängssyrasorbet
Ingredienser:
- 100 g färska ängsyrablad
- 80 g honung
- 300 ml vatten
- Saft från ½ citron
- ½ kryddmått salt
Tillagning:
- Skölj ängsyrabladen och ta bort grova stjälkar.
- Lös upp honungen i varmt vatten.
- Tillsätt ängsyrabladen och låt dra i 10 minuter.
- Mixa blandningen slät och sila genom en finmaskig sil.
- Tillsätt citronsaft och rör om.
- Frys blandningen, rör om med en gaffel var annan timme tills önskad konsistens uppnås.
Nästa gång du är ute i naturen, håll då utkik efter denna lilla gröna skatt. Med ängssyra i din kost adderar du inte bara en spännande smakdimension till dina måltider – du ansluter dig också till en uråldrig tradition av att leva i harmoni med naturen. Smaklig måltid!
