Gör egen granskottssirap RAW
Yummi yummi! Granskott är rika på vitaminer, inte minst C-vitamin, och innehåller även en drös hälsosamma mineraler. Detta visste man redan förr då man åt dessa nyttigheter efter en lång och kall vinter under granskottssäsongen som sträcker sig mellan maj och juni.
Granskottssirap är supergott på glass, ringlad över pannkakor, våfflor eller fruktsallad eller till en smakrik ost. Dessutom är den perfekt som ”Ge-bort-present”.
Att koka granskottssirap är en metod, dock inte den jag rekommenderar, den smakrikaste och nyttigaste gör du ”RAW” (för att använda ett modernt uttryck som helt enkelt betyder att den inte är kokt). Lätt som en plätt enligt följande:
För att göra granskottssirap RAW behöver du:
- Granskott.
- Socker (vanligt vitt socker eller råsocker).
- Citron.
- Burk med lock.
Ps. Plocka aldrig toppskotten och tänk på att granskott inte ingår i allemansrätten så fråga markägaren om lov innan du plockar.
Så gör du din egen granskottssirap RAW
- Plocka granskott som är ungefär en fingernagels storlek.
- Varva skotten med socker i en glasburk, vartannat lager skott, vartannat socker (på ett ungefär lika stor mängd men med ett visst överskott av granskott så löser sig sockret bättre).
- Avsluta med att lägga en citronskiva i ca 1,5 cm tjocklek på toppen.
- Skruva på locket och ställ burken i ett ljust fönster.
- Skaka och vänd på burken två gånger dagligen under 3-4 veckor.
- När sockret smält och skotten tappat färg är sirapen färdig.
- Sila av och häll på glasflaska eller burk.
Granskottssirapen förvarar du i kylskåp och där håller den sig drygt ett år. Smaklig spis!