Tallegrens Nocino – den svarta valnötslikören

Mama Mia! Svart som natten och med en aromatisk och bittersöt smak som är helt gudomlig om du frågar mig. Nocino eller Ratafià Di Noci som den även kallas, kommer från norra Italien, den görs på omogna valnötter och det är vanligt att varje by och till och med familj har sitt eget ofta hemliga recept.

Nyskördade gröna valnötter.

Nöten som inte är en nöt

Trädets frukt, det vill säga valnöten, är botaniskt sett ingen nöt som namnet vill antyda, utan en stenfrukt. Den innehåller 60 % fett, mest fleromättat. Och en hel del protein och järn.

Nocino – Den svarta likören

Mest känd är italienarnas Nocino som har en historia som sträcker sig till romartiden. Dock tror man att drycken faktiskt ursprungligen kommer från Storbritannien.

I historiska nedteckningar beskriver romare hur pikter (ett folkslag från Skottland), traditionsenligt, den 24 juni, drack denna svarta trolldryck, vilket gjorde att man kunde prata med både troll, alver och gudinnor. Det var också på denna heliga dag som valnötterna skulle plockas för att göra ny dryck.

När romarna blev kristna (år 313 e.Kr.), ersatte man firandet enligt biblisk tradition till att det hela var ett sätt att hylla Johannes Döpare – som enligt traditionen föddes på sommarsolståndet.

Även fransmännen sin variant som då kallas Brou De Noix och inte nog med det; serber, kroater, moldavier, slovener, rumäner och amerikaner och säkert några länder till (förutom tidigare nämnda Storbritannien) har alla sin sort av valnötslikör.

Gröna valnötter – Skördetid

Traditionellt skördas valnötterna i Italien den 24 juni, vid sommarsolståndet/Johannes döpares dag, numera dock nån vecka tidigare på grund av klimatförändringarna. Det som gäller är att plocka dom då dom ännu är så mjuka att dom går att dela (valnötskalet hårdnar med tiden). I Sverige brukar ”nötterna” vara redo att plockas nån gång i juli-augusti (eller till och med senare) beroende på sommarens väder och var i landet dom skördas.

I Sverige växer valnötter i söder (där dom även kan odlas) upp till mitten av Sverige – där dom dock inte alltid hinner bli fullmogna (vilket inte spelar någon roll då du ändå vill ha omogna när du ska göra valnötslikör).

Så gör du Tallegrens Nocino

Kluvna valnötter.

Du behöver:

  • Burk i keramik eller glas (ej metall – för att undvika oxidation) som rymmer minst 1,25 liter och har tätslutande lock.
  • Trä- eller plastslev (samma här: ej metall – för att undvika oxidation).
  • En vass kniv.
  • Gummihandskar (valnötterna färgar av sig ordentligt och fläckarna är svåra att få bort).
  • Skärbräda (som tål att få fläckar).
  • Skyddspapper av något slag (ex gamla tidningar).

Ingredienser

  • Ca 15 gröna (omogna) valnötter (normalstora).
  • Zest och saft från en citron (ekologisk).
  • 5 kaffebönor.
  • 3 kryddnejlikor.
  • 2 stjärnanis.
  • 3 dl socker.
  • 70 cl starksprit.

Så gör du Nocino/svart valnötslikör

1. Tvätta valnötterna och låt dom torka av.

2. Klä väggar och ytor med tidningspapper (det kommer mycket troligt att stänka och fläckarna kommer bli svarta och otroligt svåra att få bort – själv har jag fortfarande svarta fläckar på köksväggen (trots att jag klätt in utsatta delar med tidningspapper). Mitt tips är alltså att vara noga och försiktig, och ha du tillgång till en plats som inte tar skada av fläckar så säger jag grattis lyllo (här dricker vi i lagom ransoner så vi slipper det där med fyllo ;).

Tänk på att saften mörknar och ger fläckar.

3. Ta på dina skyddshandskar, greppa din kniv stadigt och dela valnötterna i fyra delar.

4. Stoppa de delade valnötterna i burken och häll på spriten så att den väl täcker innehållet.

5. Ta fram citronen och hyvla/skär bort sezten (skalet) från citronen (ex med en potatisskalare eller ett rivjärn se till att inte det vita av skalet kommer med).

Nysatt Nocino från ovan med tillsatta kryddor.

6. Pressa citronen och häll den i burken tillsammans med zesten och kryddorna.

Låt stå i minst 7 veckor. Skaka burken kontinuerligt under tiden.

7. Tillsätt efter sju veckor 3,5 dl socker (lös upp sockret genom att skaka burken).

Låt stå ytterligare en vecka (fortsätt skaka burken kontinuerligt så sockret garanterat har lösts upp).

Svart som natten – efter  hand mörknar drycken.

Efter 8 veckor:
8. Sila av valnötter och kryddor genom finmaskig sil/nät.

Sila din Nocino minst två gånger.

9. Sila därefter likören ännu en gång genom ett finmaskigt kaffefilter (av papper, typ Melittafilter).

10. Häll upp din egengjorda Tallegren Nocino på snygga flaskor.

För bästa smakupplevelse:

Lagra efter tappning din valnötslikör i minst 6 månader upp till två år innan konsumtion (men smaka gärna av för att se hur den mognat då och då (vem kan låta bli? – inte jag iallafall!). Du kommer få uppleva hur smaken mognar, tanninerna mildras och få smaka en allt mer njutningsfull dryck allteftersom).

Hur smakar Nocino?

Nocino har en aromatisk örtig bittersötsmak. Lite åt gammeldansk hållet med citrus och lakritstoner -svårbeskriven men en riktig rackabajsare som varmt rekommenderas. Drick den som den är, med is eller använd i cocktails.

Skål!

Är du sugen på att göra egen likör så bara måste du testa:

Rosenlikör av vresros

Prenumerera på estote|Tallegren!

Senaste nytt direkt i din inkorg.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Hot stuff logo

Han kallas ”Flower Bandit” och "Banksy of Flowers", till skillnad mot den brittiska

Hej kaffemoster! Nu finns fin fina argument för att sitta och jobba på

Pizzan må vara italiensk men något svenskare än pizzasallad får man leta efter.

Mama Mia! Svart som natten och med en aromatisk och bittersöt smak som