
Lisa Larson får japaner att gråta
Alla älskar keramikern Lisa Larsons bulliga och humoristiska figurer. Hon slog igenom med sina katter och de har följt henne i olika former genom hela hennes karriär. I Japan har bland annat katten Mikey fått kultstatus och Lisa har blivit något av en ikon. Varför är de så populära i just Japan? Det ska vi fokusera på.

Lisa Larsson och Stig Lindberg
Det hela startade på Gustavsberg
Allt startade när Lisa Larson började på Konstindustriskolan 1949. Hon ville egentligen teckna mode, men placerades istället på keramiklinjen. Men tur var väl det, kärleken mellan Lisa och leran var omedelbar. Efter att hon varit med i en konsttävling med Stig Lindberg i juryn, blev Lisa inbjuden till Gustavsberg. Lindberg såg hennes potential, anställde Lisa och inom ett år var den första av hennes katter i produktion.
Katterna följdes snabbt av Zoo-serierna, Larsons ungar, ABC-flickorna och Afrika. Just ABC-flickorna kom att bli hennes stora genombrott i Sverige. De var till en början tänkta att fungera som bokstöd, men de var för lätta för att klara av uppgiften och fick därför vara rent dekorativa. Figurerna blev enormt populära och försäljningssuccén var ett faktum.
Nu börjar dessutom Lisa experimentera med att göra skulpturer inspirerade av japanskt formspråk. Lisa blev kvar på Gustavsberg till 1980, då hon lämnade företaget för en frilanskarriär.
Kärleken till Japan
Det var den stora designutställningen H55 i Helsingborg som blev startskottet för Lisa Larsons stora kärlek till Japan. Här besökte hon den japanska paviljongen och blev enormt inspirerad av det japanska formspråket.
Femton år senare kom hon att träffa den legendariske japanske keramikern Shōji Hamada under en resa till Världsutställningen i Osaka 1970. Hamada är en av världens mest kända keramiker och räknas till en av den så kallade folkkonströrelsens pionjärer. Begreppet folkkonst (mingei) innebar funktionella föremål som primärt tillverkades för sin funktion och inte för sitt utseende.
Lisa har haft ett antal samarbeten med olika japanska företag och institutioner genom åren. Hon har gjort allt från att hålla i separatutställningar för japanskt stengods till olika samarbeten med designbutiker.
Designsamarbete med Tonkashi
I början av 2000-talet frågade det unga japanska designföretaget Tonkachi om hon var sugen på ett nytt sorts designsamarbete, design för andra material än keramik. Tillsammans med sin dotter Johanna satte Lisa igång att skapa mönster till allt från skärbrädor till tyger. Ur detta föds den så populära katten Mikey, som betyder ”tuff tjej” på japanska. Mikey har till och med blivit något av en ikonisk feministisk symbol för unga japanskor.

Katten Mikey. Bilder från syncstore.jp
Gullighetstraditionen
Vad är det då med hennes figurer som gör de så populära just i Japan? Japanerna har en stark tradition att använda sig av figurer från folksagor, som med åren har fått både ett gulligare utseende och en snällare framtoning. Figurerna dyker upp i animerade filmer (anime) och tecknade seriemagasin (manga) och en av de mer populära genom tiderna är Hello Kitty.
Hello Kitty och japansk polismaskot
Japansk reklamfilm för Mikey, ”Kurragömma”
I den här japanska reklamfilmen för Mikey använder man ord på svenska för att förstärka ursprunget, kul tycker vi och känner oss extra stolta över ”vår” designikon Lisa Larson.
