
Med smak för bling!
Iris Apfel är en 96-årig modeikon med mer coolhet än de flesta unga, modebloggande, självutnämnda stilikoner du kan hitta. Hon kallar sig själv skämtsamt världens äldsta tonåring, och är älskad av både ung och gammal för sin oklanderliga och personliga stil.

Foto: James Mollison, iris.apfel, Instagram
Du vet förmodligen det väsentliga om Iris Apfel: hon har en unik stil och hon bär stora, svarta runda glasögon. Men visste du att det bara är dryga tio år sedan som hon dök upp i rampljuset, det när Metropolitan Museum of Art i New York valde att ställa ut delar av hennes samlingar kläder och smycken? Det känns som om Iris varit känd betydligt längre än så. Vi på Estote tänkte ta reda på lite mer om stilikonen.
Tygernas magi
Iris föddes 1921 som enda barn till en familj i Queens, New York. Pappan ägde ett glasmästeri och mamman en liten klädbutik. Iris kom att spendera mycket tid med sina farföräldrar och bodde i omgångar på deras gård. Hennes farmor var den som introducerade henne för tygernas magi, framförallt för att hon skulle ha något att göra under långa familjemiddagar. Iris fastrar sydde mycket till välgörande ändamål och därför fanns det gott om tygrester i hemmet.
Vid 12 år hade Iris tygfascination utvecklat sig till ett stort intresse för kläder och smycken. Iris letade efter godbitar i antik- och kuriosaaffärer och började därför att utforska New Yorks stora utbud.
Iris studerade konstvetenskap på New York University och konst på University of Wisconsin, studier som lade grunden för hennes karriär.
Fascinerande karriär
De flesta ser Iris Apfel som en modeikon, men hon jobbade faktiskt som inredningsdesigner under större delen av sin karriär. Bland annat har hon inrett Vita huset för nio olika presidenter. Innan inredningskarriären hade hon dessutom testat att jobba som skribent på Women’s Wear Daily. Hon insåg dock ganska snabbt att det inte fanns några vidare utvecklingsmöjligheter. De redaktörer vars jobb hon strävade efter var, som hon säger, ”antingen för gamla för att bli gravida eller för unga för att dö.”
Under andra världskriget började hon istället syssla med att styla lägenheter för försäljning. Hennes arbetsgivare var ingen vidare inredare, men specialist på att hitta unika loppisfynd. Fyndletandet smittade av sig på Iris, som snabbt blev övertygad om att hon kunde göra ett bättre jobb både med det och med inredningen. ”Jag insåg att jag hade hittat min röst,” förklarar hon. ”Inredning var min grej.” När kriget var över startade hon därför en egen heminredningsfirma som snabbt blev en succé. Iris goda rykte som en unik inredningsdesigner är ett faktum.
För att kunna producera reproduktioner av antika interiörtyger till sina projekt grundade hon 1950 tygföretaget Old World Weavers tillsammans med sin make Carl. Iris hade aldrig för avsikt att gå in i tygbranschen, ”Ingenting jag gjort har jag planerat innan. Allting har bara hänt”, säger Iris. Carl och Iris kom att jobba sida vid sida under nästan sjuttio år. Tillsammans åkte de på årliga shoppingresor till platser som Turkiet, Marocko och Libanon och investerade i allt från exklusiv haute couture till billiga småprylar. Iris kombinerade sedan högt och lågt för att skapa sin unika stil.
Paret bestämde sig tidigt för att inte skaffa barn, delvis för att de reste så ofta, och delvis för att Iris ville satsa på sin karriär. Ett barn ska inte uppfostras av en barnflicka, menade hon, och det var svårt att vara självständig när man hade ett barn att ta hand om.

Foto: iris.apfel, Instagram

Foto: iris.apfel, Instagram
Filmen IRIS
2004 valde den då 87-årige dokumentärfilmaren Albert Maysles att göra en film om modeikonen. Han kom att följa Iris och Carls vardag under tre år. Resultatet är mer än en ren modedokumentär, den är en berättelse om hennes kreativitet, individualism och unika karaktär och om hur hon, trots sin höga ålder, fortsätter att inspirera andra. Man blir påmind om att både kläder och livet bara är ett roligt experiment och att om du älskar att göra något så bara gör det, allt annat löser sig.
Trailer till dokumentären IRIS
Iris i litteraturen
Det har skrivits flera böcker om och av Iris Apfel. Allt från böcker om hennes privata samlingar av antika tyger, till hennes typiska citat. Den senaste i raden är Accidental Icon, som kom ut i mars 2018. Här får man läsa om hennes barndom, anekdoter och observationer kring frågor om livet i allmänhet och stil i synnerhet, blandat med Iris uppriktighet och kvickhet.

Barbie-Iris och andra samarbeten
De senaste åren har Iris Apfel gjort flera hyllade samarbeten, hon har lånat ut sitt namn till allt från möbler till kosmetika. Det ultimata erkännandet av henne som stilikon är nog att hon numera finns som Barbiedocka, den äldsta någonsin att stå modell för Barbie. Dockan är dessutom klädd i likadan grön kostym som hon själv bär på Accidental Icon-omslaget.

Även svenska smyckesdesignern Efva Attling har samarbetat med Iris. Resultatet blev glasögonbågarna Hommage à Iris. Efva säger så här om sitt möte med Iris:

Iris och Efva. Foto från efvaattling.se
Iris kärlek till mode är konstant. Hennes unika sätt att göra saker på jämför hon själv med jazzen, man testar hela tiden nya vägar och improviserar där det behövs. Hon har inga regler för de skulle hon bara bryta, det är ett slöseri med tid menar hon.
Och vi kan inte annat än gilla Iris Apfel!
