Iris Apfel

Med smak för bling!

Iris Apfel är en 96-årig modeikon med mer coolhet än de flesta unga, modebloggande, självutnämnda stilikoner du kan hitta. Hon kallar sig själv skämtsamt världens  äldsta tonåring, och är älskad av både ung och gammal för sin oklanderliga och personliga stil.

Iris Apfel Instagram

Foto: James Mollison, iris.apfel, Instagram

[qode_simple_quote background_color=”#fcef02″ simple_quote_text=”Hon öppnade en väska, och sedan en annan, och det jag såg gjorde mej storögd: en gigantisk mängd små tygbitar i alla möjliga färger och mönster.” simple_quote_author=”Iris Apfel i Accidental Icon” quote_symbol_color=”#ffffff”]

Du vet förmodligen det väsentliga om Iris Apfel: hon har en unik stil och hon bär stora, svarta runda glasögon. Men visste du att det bara är dryga tio år sedan som hon dök upp i rampljuset, det när Metropolitan Museum of Art i New York valde att ställa ut delar av hennes samlingar kläder och smycken? Det känns som om Iris varit känd betydligt längre än så. Vi på Estote tänkte ta reda på lite mer om stilikonen.

Tygernas magi

Iris föddes 1921 som enda barn till en familj i Queens, New York. Pappan ägde ett glasmästeri och mamman en liten klädbutik. Iris kom att spendera mycket tid med sina farföräldrar och bodde i omgångar på deras gård. Hennes farmor var den som introducerade henne för tygernas magi, framförallt för att hon skulle ha något att göra under långa familjemiddagar. Iris fastrar sydde mycket till välgörande ändamål och därför fanns det gott om tygrester i hemmet.

Jag blev besatt av textur, färg och mönster och spenderade hela kvällarna med att underhålla mig själv så här. Ser man tillbaka, det är väldigt tydligt att det gav mig ett stort intresse för tyg, säger Iris Apfel i Accidental Icon.

Vid 12 år hade Iris tygfascination utvecklat sig till ett stort intresse för kläder och smycken. Iris letade efter godbitar i antik- och kuriosaaffärer och började därför att utforska New Yorks stora utbud.

 

Iris studerade konstvetenskap på New York University och konst på University of Wisconsin, studier som lade grunden för hennes karriär.

Vid den tiden kunde du ta hela tunnelbanan för en nickel, så varje vecka skulle jag utforska en annan del av New York – Chinatown, Yorkville, Harlem, Greenwich Village. Och jag blev verkligen förälskad i stan och alla dess antikaffärer, jag blev som förtrollad av allt gammalt skräp, säger Iris Apfel till The Guardian.

Fascinerande karriär

De flesta ser Iris Apfel som en modeikon, men hon jobbade faktiskt som inredningsdesigner under större delen av sin karriär. Bland annat har hon inrett Vita huset för nio olika presidenter. Innan inredningskarriären hade hon dessutom testat att jobba som skribent på Women’s Wear Daily. Hon insåg dock ganska snabbt att det inte fanns några vidare utvecklingsmöjligheter. De redaktörer vars jobb hon strävade efter var, som hon säger, ”antingen för gamla för att bli gravida eller för unga för att dö.”

 

Under andra världskriget började hon istället syssla med att styla lägenheter för försäljning. Hennes arbetsgivare var ingen vidare inredare, men specialist på att hitta unika loppisfynd. Fyndletandet smittade av sig på Iris, som snabbt blev övertygad om att hon kunde göra ett bättre jobb både med det och med inredningen. ”Jag insåg att jag hade hittat min röst,” förklarar hon. ”Inredning var min grej.” När kriget var över startade hon därför en egen heminredningsfirma som snabbt blev en succé. Iris goda rykte som en unik inredningsdesigner är ett faktum.

 

För att kunna producera reproduktioner av antika interiörtyger till sina projekt grundade hon 1950 tygföretaget Old World Weavers tillsammans med sin make Carl. Iris hade aldrig för avsikt att gå in i tygbranschen, ”Ingenting jag gjort har jag planerat innan. Allting  har bara hänt”, säger Iris. Carl och Iris kom att jobba sida vid sida under nästan sjuttio år. Tillsammans åkte de på årliga shoppingresor till platser som Turkiet, Marocko och Libanon och investerade i allt från exklusiv haute couture till billiga småprylar. Iris kombinerade sedan högt och lågt för att skapa sin unika stil.

 

Paret bestämde sig tidigt för att inte skaffa barn, delvis för att de reste så ofta, och delvis för att Iris ville satsa på sin karriär. Ett barn ska inte uppfostras av en barnflicka, menade hon, och det var svårt att vara självständig när man hade ett barn att ta hand om.

Iris och Carl Apfel unga

Foto: iris.apfel, Instagram

Iris och Carl Apfel

Foto: iris.apfel, Instagram

Filmen IRIS

2004 valde den då 87-årige dokumentärfilmaren Albert Maysles att göra en film om modeikonen. Han kom att följa Iris och Carls vardag under tre år. Resultatet är mer än en ren modedokumentär, den är en berättelse om hennes kreativitet, individualism och unika karaktär och om hur hon, trots sin höga ålder, fortsätter att inspirera andra. Man blir påmind om att både kläder och livet bara är ett roligt experiment och att om du älskar att göra något så bara gör det, allt annat löser sig.

Trailer till dokumentären IRIS

Iris i litteraturen

Det har skrivits flera böcker om och av Iris Apfel. Allt från böcker om hennes privata samlingar av antika tyger, till hennes typiska citat. Den senaste i raden är Accidental Icon, som kom ut i mars 2018. Här får man läsa om hennes barndom, anekdoter och observationer kring frågor om livet i allmänhet och stil i synnerhet, blandat med Iris uppriktighet och kvickhet.

Iris Apfel böcker

Barbie-Iris och andra samarbeten

De senaste åren har Iris Apfel gjort flera hyllade samarbeten, hon har lånat ut sitt namn till allt från möbler till kosmetika. Det ultimata erkännandet av henne som stilikon är nog att hon numera finns som Barbiedocka, den äldsta någonsin att stå modell för Barbie. Dockan är dessutom klädd i likadan grön kostym som hon själv bär på Accidental Icon-omslaget.

Iris Apfel Barbie

Även svenska smyckesdesignern Efva Attling har samarbetat med Iris. Resultatet blev glasögonbågarna Hommage à Iris. Efva säger så här om sitt möte med Iris:

[qode_simple_quote background_color=”#fcef02″ simple_quote_text=”Jag träffade Iris Apfel ett par gånger i NY. Vi fann varandra direkt. Hon har en snabb hjärna och skarp tunga. Man kan säga att hon är ’a woman with balls’ och det är så kul att hänga med henne. Efteråt tog vi en drink och Iris drack sin specialare, morotsjuice och vodka!” simple_quote_author=”Efva Attling” quote_symbol_color=”#ffffff”]
Iris Apfel och Efva Attling

Iris och Efva. Foto från efvaattling.se

Med mig är det inte intellektuellt. Det är ett engagemang och en process. Det är processen jag gillar, säger Iris Apfel.

Iris kärlek till mode är konstant. Hennes unika sätt att göra saker på jämför hon själv med jazzen, man testar hela tiden nya vägar och improviserar där det behövs. Hon har inga regler för de skulle hon bara bryta, det är ett slöseri med tid menar hon.

 

Och vi kan inte annat än gilla Iris Apfel!

Hot stuff logo

Björksav var förr ett viktigt vitamintillskott på vårvintern och har en lång historia

Filmaren Tatia Pilieva har fångat intimiteten och värmen som uppstår när helt främmande

En riktig kultklassiker har den blivit, Pucko. Idag något av en självklarhet i

I drygt 60 år har Rolling Stones existerat, en bedrift som gör dom