Husdjurssäkra krukväxter

Husdjurssäkra dina växter

Att ha husdjur är positivt för både hälsa och välbefinnande men det är ofta inte helt enkelt att kombinera med krukväxter. Framförallt katten vill gärna smaka på alla blad som du tar hem, och vissa är väldigt giftiga för dem. Hur gör man då om man vill ha både husdjur och en grönskande oas hemma? Här kommer några tips, som även funkar bra på barn och barnbarn.

Liljor är inte bra för husdjur

Är växten djurvänlig?

Önskan om att ha det fint hemma kan helt omedvetet skapa en livsfarlig hemmiljö för dina husdjur. Det är ett faktum att många av våra krukväxter och snittblommor är giftiga eller har irriterande växtsaft. Genom att vara medveten om vilka som är farligast kan man skapa en tryggare hemmiljö för sina fyrfota vänner. Kompletta listor på vilka man ska undvika hittar du hos din blomsterhandel, veterinär eller ditt försäkringsbolag. Här är några av de farligaste att undvika eller placera utom räckhåll:

 

Dracena

Alla sorters liljor

Kottepalm

Porslinsblomma

Påskliljor

Liljekonvalj

Julstjärna

Hyacint

Murgröna

Järnek

Änglatrumpet

Azalea

Vallmo

Fredskalla

glasampel med växt i fönster

Dekorera på höjden

Om du gärna vill inreda med någon av de giftiga växterna är dekorera på höjden en smart lösning. Ställ blomman på ett högt skåp eller hylla, låt slingerväxten slingra sig på väggen eller häng en ampel i fönstret. Men glöm inte att katter är fantastiska på att hoppa upp på saker, så se till att det är riktigt högt eller att de inte har någon plats att landa på.

ampellilja på bord

Köp egna växter till husdjuren

Det är framförallt katten som har ett behov av att tugga på växter, men även en nyfiken hundvalp kan tycka att just det där bladet är helt oemotståndligt. Till katten kan man köpa egna växter. Kattgräs är det vanligaste, men även ampelliljan är bra för kattmagar. Förutom att ampelliljan är väldigt bra på att rena inomhusluften, så är den väldigt trendig just nu. Men var noggrann att det verkligen är en ampellilja du köper och inte någon annan sorts lilja, de kan däremot vara livsfarliga.

konstgjord fiolfikus

Rata inte konstgjorda växter

En annat husdjurssäker metod är att dekorera med konstgjorda växter. Framförallt de sorter som är väldigt farliga för dina fyrfota vänner är smart att byta ut mot en fejkversion. Konstgjorda växter har kommit långt ifrån de plastiga blommor vi minns från sjuttio- och åttiotal, nuförtiden kan man ofta inte se någon skillnad på riktig eller inte förrän man känner på bladen. En annan bonus är att du slipper vattna och att den är omöjlig att ta kål på. Bra för både husdjur och ekonomi med andra ord.

Hund i vardagsrum med blomma

Det går alltså utmärkt att skapa en grön oas och ha husdjur samtidigt, bara man tänker igenom vilka sorten man köper, hur man placerar växterna och om de ska vara riktiga eller konstgjorda. Lycka till!

Hot stuff logo

Runt 1965 anlitades den världsberömda stjärnan Orson Welles av reklambyrån J. Walter Thompson

I drygt 60 år har Rolling Stones existerat, en bedrift som gör dom

Äntligen kan lunchpromenaden räknas som träning. Att även lite fysisk aktivitet kan göra

Det bjuds på svensk reklamnostalgi av stora mått när vi fokuserar på den