budgetväxter

Budgettips till fönster, balkong och trädgård

Nu är våren snart här, och med den suget efter att plantera lite nytt. Men det kan lätt bli dyrt med nya växter. För att hjälpa dig på traven har vi några bra budgettips på hur du lätt kan få grönt och skönt hemma. 

Pelargonskott i kruka

Utnyttja det du redan har

Ta sticklingar, samla fröer och dela på plantor. Det här är det bästa sättet att fylla krukor eller skapa nya rabatter. Fördelen med det är att du får fler av de växter som du redan gillar, och som du är van att sköta om.

 

Pelargoner är en bra nybörjarblomma att ta sticklingar från. Den rotar sig lätt direkt i jorden och blir fort en kraftig planta. De bästa sticklingarna sitter i toppen. Skär av en kraftig gren cirka 5-7 cm lång och ta bort de nedersta bladen. Du behöver inte ha mer än 2-4 blad kvar. Sätt sticklingen i en kruka med såjord, den är lättare för blomman att bilda rötter i. Vattna och trä sedan över en plastpåse så plantan får ett miniväxthus för ett jämt och fuktigt klimat. Sedan är det bara att se till att hålla jorden fuktig. När sticklingen böjar bilda nya blad så har den även fått rötter. Då kan du ta bort påsen och plantera om den i ny, näringsrik jord. Det finns speciell pelargonjord om man vill använda det.

Frösådd i kruka
[qode_simple_quote background_color=”#fcef02″ simple_quote_text=”Vattna och förundras över att du har gjort flera nya plantor.” quote_symbol_color=”#ffffff”]

När det gäller fröer så kan det vara lite svårare att få ett bra resultat, men det är värt att testa. Det enklaste sättet är att först ta reda på vad det är för växt man har frön ifrån. Sedan är det bara att googla efter hur hur just den ska frösås. Rent generellt kan man säga att fröer ska vara torra innan de planteras, och att man inte ska sätta fröna för djupt. Ett tunt lager jord över räcker oftast. Även här är det viktigt att se till att sådden håller en jämn fuktighet, så täck lite löst med plast. Sedan är det bara att ha tålamod och vänta på dina nya plantor.

 

Att dela en växt är betydligt enklare. Om växten har ett förgrenat rotsystem betyder de att den är delbar. Lirka försiktigt loss en klunga med rötter, se till att så många som möjligt följer med och plantera sedan i mindre krukor. Vattna och förundras över att du har gjort flera nya plantor.

Sticklingar i glasburk

Byt plantor

Har du flera växter av en sort? Varför inte byta. Det här är ett toppensätt att få nya växter helt gratis. Nästa gång du besöker någon som har en växt du gillar, fråga om de vill byta byta mot något som du har. Du kan även fråga snällt om du kan få ta en stickling eller två. Många blir bara glada över möjligheten att få förnya sig lite, utan att det kostar någonting. Har du dessutom precis tagit skott eller delat dina egna plantor, så har du ju faktiskt ett gäng att byta med.

 

Har du tur kanske det dessutom dyker upp en växtloppis i din närhet, här kan du göra riktiga fynd. Kolla på sociala medier och liknande om det finns någon som passar. Skott går dessutom utmärkt att skicka med post. Linda in rötterna i fuktigt hushållspapper, stoppa skottet i en plastpåse och sedan i en tom hushållsrulle innan du skickar det. På så sätt klarar det lättare transporten.

Spade i jorden

Gör jobbet

Har du turen att ha en trädgård så är ett bra tips att kolla annonser på exempelvis Blocket. Här kan du hitta sten, matjord och buskar för en billig peng, eller kanske helt gratis mot att du själv gräver upp dem. Folk som ska göra om i sin trädgård brukar bli tacksamma över att andra tar hand om grovgörat. En riktig win-win situation med andra ord.

Mugg som kruka

Återbruka

Vem har sagt att man måste köpa nya krukor hela tiden? Tittar du i dina skåp hemma så hittar du säkert mycket som går att återanvända som krukor. Använd konservburkar, kaffemuggar eller den där vasen som din faster gav till dig och som inte direkt passar i ditt hem. Använd din fantasi. Vill du plantera direkt i koppen, skålen eller liknande, glöm inte att lägga lecakulor på botten för dränering. Är din nya kruka inte tät? Inga problem, ställ en skål eller ett djupt fat inne i krukan så kan du vattna som vanligt.

Plantshop

Handla klokt

Till sist vill vi slå ett slag för att man ska handla klokt. Läs på lite innan du shoppar loss. Passar just den där plantan till din jordmån eller i det väderstreck du vill ha den? Trivs den i kruka på balkongen? Kan den stå i köksfönstret i full sol? Det är lätt att bli förälskad i en växt som inte alls visar sig trivas hos dig och då blir det fort bortkastade pengar. Om du har koll på dina förutsättningar så är det inte svårt att få gröna fingrar. Lycka till!

Hot stuff logo

Svenskarna är unika: Aldrig tidigare har så många inlett nya kärleksrelationer på äldre

Maskrosor lär ha funnits i 30 miljoner år. Maskrosor öppnar sig för att hälsa

Blommor, plantor, grönska och träd är trendigare än någonsin. Nytt är även sätten vi

Vill du känna dig kraftfullare? Se då till att boosta dig med rätt