ägg

Ägg – hälsosamt eller livsfarligt?

Äggens ätas eller inte ätas har debatterats i åratal. Vad är det då som kan göra ägg mindre hälsosamma? Jo det är gulans höga koncentration av kolesterol och debatten om huruvida mängden är farlig för oss eller inte.

Det där med att äta ägg eller inte kan verkligen kännas förvirrande för oss konsumenter. Ena dagen är de världens bästa hälsomat, andra dagen tar de livet av oss. Vissa nutritionister anser att ägg är hälsosamt, trots sin höga kolesterolhalt. Det beror på att de även innehåller näringsämnen som faktiskt kan hjälpa till att minska risken för hjärtsjukdomar. Forskning har nämligen tidigare visat att för de flesta människor har kolesterol i mat liten effekt på nivåerna av den skadliga LDL-kolesterolet i blodet så länge som man konsumerar med måtta. Men nu kommer nya data som än en gång visar på sambandet mellan äggkonsumtion och risken att utveckla hjärt-och kärlsjukdomar.

kokt ägg i äggkopp

LDL-kolesterol (det onda kolesterolet)
När man pratar om förhöjda kolesterolnivåer, är det i själva verket LDL-kolesterol som är det skadliga kolesterolet. Kolesterol färdas i blodet knutet till ett protein. Detta kolesterol-protein-paket kallas ett lipoprotein. LDL betyder “low-density lipoprotein”, dvs. lipoprotein med låg densitet (tjocklek). LDL-kolesterol transporterar fett och en liten del protein från levern till andra delar av kroppen. En normal halt av LDL-kolesterol i blodet är nyttigt eftersom kolesterol då transporteras ut till kroppsdelar som behöver detta. En förhöjd nivå i blodet kan innebära ökad risk för att utveckla hjärt och kärlsjukdomar eftersom det fastnar på artärväggarna och skapar beläggningar.

Nya forskningsrön

Det som är nytt är att forskare vid Northwestern University Feinberg School of Medicine i en aktuell studie sett att det faktiskt finns ett direkt samband mellan kolesterol i ägg och hjärt- och kärlsjukdomar. De nya rönen baseras på data från sex studiegrupper och fler än 29.000 personer, och publicerades i den medicinska tidskriften Jama. Deltagarna följdes upp i medeltal sjutton år.

 

Resultatet visar att 300 mg kolesterol i kosten om dagen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med hela 17 %, och därmed risken för att dö i förtid. En äggula kan innehålla så mycket som 186 mg kolesterol och därför kan man direkt mäta effekten av äggkonsumtion på studiegrupper som konsumerat respektive inte konsumerat ägg. Kolesterol är alltså skadligt, oavsett var det kommer ifrån.

Ska man sluta äta ägg helt och hållet?

Med de här resultaten i ryggen kan man verkligen känna att man nog borde sluta äta ägg helt och hållet. Men forskarna i rapporten avråder inte helt från ägg, utan menar att man som konsument ska vara medveten om dess höga kolesterolhalt och äta dem med måtta och bara ibland. Studien visade nämligen också att daglig konsumtion av ägg är farligare än att äta ett ägg då och då. Då det här är en kontroversiell fråga har vi nog inte läst den sista forskningsrapporten om ämnet.

äggmacka

Hot stuff logo

Nu kan du kombinera spänning och extremsport med tillfredsställelsen av en nystruken skjorta.

I drygt 60 år har Rolling Stones existerat, en bedrift som gör dom

Det fanns en tid för inte så länge sedan då vi levde med

En riktig kultklassiker har den blivit, Pucko. Idag något av en självklarhet i